Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vilda Backlund i IKVM kastar sin tränare Sebastian Jansson. Bilden är tagen innan pandemin tvingade judoklubben till utomhusträning utan kontakt. Bild: Martin Björklund
Vilda Backlund i IKVM kastar sin tränare Sebastian Jansson. Bilden är tagen innan pandemin tvingade judoklubben till utomhusträning utan kontakt. Bild: Martin Björklund

Så har det gått för de andra idrotterna under pandemin

Golfen har klarat sig bäst under coronapandemin, lagidrotterna rätt hyfsat med tanke på att de bara fått träna och inte spela matcher. Tuffast har helt klart kampsportsklubbarna i Mölndal haft det.
Bild: Annika Krus
Bild: Annika Krus

Judo: "Vi har tyvärr tappat medlemmar"

”Vi fick anpassa judoträningen redan förra våren och fick köra utomhus och det är klart, alla tyckte inte om det. Så tyvärr har vi tappat en del medlemmar. Ungefär 100 stycken av våra 250 sammanlagt. Nu får vi träna och ha viss kontakt men vi ser till så att man bara sparrar med ett fåtal och vid minsta misstanke om smitta ska man stanna hemma. I år har vi inte tagit in några nya alls och det kan förstås bli kännbart till hösten. Samtidigt har vi fått pengar från Sisu för att locka personer i vårt närområde (Bifrost). Men ekonomiskt har vi ändå klarat oss bra eftersom vi inte har kunnat åka på några turneringar och läger”, säger Malin Nordin, ordförande i IK Västra Mölndal.
Bild: Kållered SK
Bild: Kållered SK

Ishockey: "Imponerad över både spelare och ledare"

”Vi har blivit världsmästare på att runda däck i år … Jag är verkligen imponerad över alla, både spelare och tränare, att man orkat med. För många har nog funderat över sitt idrottande när man inte fått spela matcher. Jag ser en jätteutmaning med nyrekryteringen i hockeyskolan. Där brukar vi ha 120 stycken, i år är vi nere på 60. Men i alla åldrar har det funnits en vilja att aktivera sig och med de restriktioner som fortfarande finns så har det varit fantastiskt att se. Vi har också noterat att isytorna är för få i kommunen men coronan gav ändå det att det går utmärkt att träna hockey på bandybanan”, säger Rikard Karlsson, vice ordförande i Kållered SK:s hockeysektion.
Bild: Lindome IBK
Bild: Lindome IBK

Innebandy: ”En väldigt tråkig säsong”

”Det har varit en väldigt tråkig säsong. Våra yngre lag har nästan varit igång hela tiden medan seniorlagen fått träna utomhus sedan i oktober. Värst har det nog varit för ungdomarna födda 2002–04 som inte fick träna alls mellan oktober och februari. Och det är ju inte så att man väljer innebandy för att man vill träna fys i minus tre. Vi vet inte hur många vi kan ha tappat den här säsongen, tränarna har inte märkt något särskilt än så det får vi nog vänta till hösten innan vi sammanfattar. Och det var väldigt konstigt att innebandyförbundet stängde ner allsvenskan för damer och inte för herrar”, säger Annelie Gustavsson, ordförande i Lindome IBK.
Bild: Privat
Bild: Privat

Fotboll: ”Det känns som vi haft en liten minskning”

”Det känns som vi haft en liten minskning av utövare. Inte bland de yngsta men i åldrarna 11–14. När det bara är träning och inga matcher så faller de som har hängt lite på gränsen ifrån. Då väljer de kanske hellre att lägga mer tid på skolan eller något annat som de kan göra även när det är pandemi. Förra året fick ändå barn- och ungdomslagen spela matcher, även om det inte var några turneringar, men nu får de inte ens spela träningsmatcher. Man tränar ju ändå för att spela. Jag vet att A-lagsspelarna känner samma sak. Ekonomiskt har vi ändå klarat oss bra. Vi har inte en massa cuper för att få in pengar”, Dan Johansson, ordförande i Dalen-KFF.
Bild: Privat
Bild: Privat

Handboll: ”Det är skit att vi inte kunnat vara ute i skolorna”

”Alla saknar matcherna. Damerna och herrarna fick spela några men har inte ens fått träna handboll sedan oktober. Men peppar, peppar, det ser faktiskt inte ut som vi tappat så många spelare. I flera årsgrupper har vi faktiskt blivit fler, särskilt bland de yngre.Men det är skit att vi inte kunnat vara ute i skolorna för att rekrytera så det blir en utmaning att locka de yngsta. Vi ska försöka ha lite uteträning i sommar med Mölndals stad men det vet vi ju inte heller om det kommer bli något av. Det är ungdomarna jag oroar mig mest för, för det finns ju ingen som vill ha en tolv månader lång försäsong”, säger Eva Mässing, kanslist i Mölndals HF.