Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Så har klubben blivit navet i Hällesåker: ”En mötesplats för alla som bor här”

När andra mötesplatser stängt ner har idrottsklubben, gården och dansbanan tagit över som ortens nav.
– Det här har blivit lite som Hällesåkers hjärta, säger Teres Eriksson under toppmötet i fotbollens division 6.

Klockan närmar sig elva en lördagsförmiddag i oktober. Regnet ömsom strilar, ömsom vräker ner, vinden är frisk och parkeringen vid Hällesåkersgården är i det närmaste full av bilar. På Hällesåkers IP:s gröna, och av regnet väldigt mjuka, fotbollsmatta värmer spelarna upp inför toppmötet i fotbollens division 6 C. När domaren blåser till spel mellan det serieledande hemmalaget och trean Hovås/Billdal anländer alltjämt bilar i strid ström.

– Jag tittar på alla matcher och träffar alltid folk, säger Ulf Gustavsson som har två söner i herrlaget.

Han bor sedan många år i Greggered och har följt klubben på nära håll, bland annat som tränare.

– Men man saknar ju ungdomarna. De som vill spela går ju till Lindome, säger han.

LÄS MER: Benjamin Ivarsson skolades om och blev skyttekung för serieledande Hällesåker IF

Inga barn- och ungdomslag längre

Hällesåker IF:s seniorverksamhet mår i mångt och mycket gott. Damlaget är på nytt ett topplag i sju-mot-sju-serien och diskussion förs om det ska bli spel med elva spelare nästa år. Herrarna är på väg mot segern i division 6 C men på pojk-, flick-, och ungdomssidan gapar det tomt.

– Laget för pojkar födda 12–13 fick lägga ner, till slut var det bara tre killar som kom till träningen och i somras tappade vi hälften av spelarna i F 14–15, säger styrelseledamoten Jesper Lönn.

Ljusningen har ändå varit de 25–30 yngsta barnen på årets fotbollslek.

– De kommer hit och träffas och är ute och leker. Det är ett bra sätt att träffa nya kompisar, både för barnen och föräldrarna, säger klubbens ordförande Sonja Svensson, i föreningskretsen mer känd som Sonna.

LÄS MER: 50 år med Mölndal – vem bryr sig?

En dag som gjord för kiosken

Regnet tilltar och de närmare hundra åskådarna som samlats för att se matchen i Göteborgs näst lägsta division gömmer sig under medhavda paraplyer. Alla står de längs planens ena långsida och får se hemmalaget skapa flest chanser även om Hovås/Billdal inte är ofarliga.

Bild: Martin Björklund
Bild: Martin Björklund

I kiosken står Olivia Johansson och Malin Bentzon. De säljer fika och minst lika traditionsfyllt – korv och bröd.

– Verkligen rätt dag att stå här, säger Olivia Johansson och ser ut mot det tilltagande regnet.

Hon berättar att de har sett varenda match, dels på grund av att deras killar spelar i laget, dels för att fotbollsintresset helt enkelt är stort.

– Det är jäkligt roligt att bara kolla, särskilt i år när det går så bra, säger Malin Bentzon och skär upp rejäla bitar av en kladdkaka.

– Kolla Malin, här är ju din äpplekaka från förra matchen! Är den kvar fortfarande, säger Olivia Johansson och kompletterar disken med den upptinade kakan.

Driver planen och gården

Med cirka 1 000 invånare utgör Hällesåker endast en sjuttiondel av befolkningsunderlaget i Mölndals kommun. Ändå lyckas föreningen ansvara för Hällesåkersgården och den angränsande dansbanan samt två fotbollsplaner med vanligt hederligt gräs. Som på många andra, särskilt mindre orter, stavas förklaringen ideellt engagemang.

LÄS MER: Medlemmar från hyllade 60-talsbandet The Spotnicks uppträdde på Hällesåkersgården

– Vi är två man som har huvudansvaret men sammanlagt är vi fem personer som sköter gräset. På våren och sommaren när det växer som mest jobbar vi med planerna varannan dag, säger Jesper Lönn.

– Och på söndagarna när gården varit uthyrd så är det jag och Maggan som städar, säger Sonna och nickar mot Margareta Lindqvist som kommer gående med en kaffemugg i handen.

Varför gör du det, Maggan?

– Det är så gôtt att umgås med Sonna. Vi har så skôj ihop. Och så träffar man alltid en massa andra, säger Margareta Lindqvist.

Återkommande uthyrning

Klubbens intäkter kommer till stor del av uthyrningen av Hällesåkersgården – där andra föreningar, dagbarnvårdare och förskolan hyr in sig liksom de som vill arrangera privata fester, dansbandskvällar eller konserter.

LÄS MER: Dansbandsstjärnan Mona G fångade publiken i Hällesåker: ”Helt underbart”

– Uthyrningen är jätteviktig för att kunna rusta upp och driva allt vidare. Vi hyr ut, sparar och använder pengarna till upprustning. Då är det vi i styrelsen som ber andra om hjälp. Där har herrlaget och damlaget varit toppen, och vi ska inte glömma våra pensionärer, säger Sonna Svensson och pekar ner mot ingången till rotundan där staketet och en trappa byttes ut och byggdes upp under sommaren.

Inne i Hällesåkersgården, där klubbens pingissektion har träningar, är det också renoverat för att uthyrningen ska kunna fortsätta, endast köket kvarstår.

– Vår ambition är att öka antalet aktiviteter för barn och även för de som inte gillar fotboll, säger Jesper Lönn.

Betydelsefull gemenskap

För varje minut som går av matchen blir planen allt mer lerig. Trots fotbollsskor så halkar spelare åt alla håll. Men det är ändå hemmalaget som behärskar underlaget bäst. Sju minuter in på andra halvlek nickar Niklas Williamsson in mål nummer ett och två minuter senare frispelas Johan Axelsson som med en enkel bredsida sätter 2–0.

Klubben har alltid levt kvar. Det är här man samlas. Gemenskapen betyder väldigt mycket här

Så här förklarar lagets målkung Benjamin Ivarsson idrottsklubbens betydelse.

– När jag var liten fanns det en butik, och macken. Idag är de borta men klubben har alltid levt kvar. Det är här man samlas. Gemenskapen betyder väldigt mycket här, säger han.

Spelarna kommer främst från Hällesåker, men även Lindome, Mölnlycke och till och med Hisingen. Kanske är det just gemenskapen som påverkat valet av klubbtillhörighet. Fast i just den här matchen räcker inte det fullt ut. Hovås/Billdal, med meriter från högre divisioner, skapar allt fler chanser och när åtta minuter återstår är kvitteringen ett faktum.

”En mötesplats för alla”

Några meter bakom de övriga i publiken står ett gäng spelare och tidigare spelare från damlaget uppradade längs långsidan tillsammans med sina barn.

Bild: Martin Björklund
Bild: Martin Björklund

– Vi skolar in kommande generationer, säger Karin Engblad som har dottern Hedda i en vagn.

Också de är trogna supportrar, som ständigt återkommer till den gröna ytan, granne med Hällesåkers trä.

– Det här har blivit lite som Hällesåkers hjärta, en mötesplats för alla som bor här, säger Teres Eriksson.

– Det är den samlingspunkten som finns kvar. Alla känner någon som är involverad i klubben, säger Caroline Stovell.

LÄS MER: Succé för ovanliga matvaran i Hällesåker: ”Många vill prova ankäggen”

Påtagligt engagemang

När matchen går mot övertid känns duggregnet knappt och paraplyerna åker ner lagom till en möjlig straffsituation för hemmalaget.

– Är du go eller? Hur kan du missa den? vrålar Ulf Gustavsson till domaren som några minuter senare blåser av för full tid.

När spelarna lämnar gräset och leran möts de av applåder och leenden, men någon trafikstockning ut från Hällesåkers IP blir det inget av. När Hällesåkersborna ändå har samlats verkar ingen ha särskilt bråttom i väg.

– Det är ju gôrskôj här, säger Ulf Gustavsson

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.