Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto Bild: lindk
Arkivfoto Bild: lindk

Slog nioåriga sonen i skolan – döms för misshandel

En man som slagit sin son i en skola i Mölndal har dömts av Göteborgs tingsrätt för misshandel. Mannen har menat att avsikten var att klappa sonen på axeln, men vittnesuppgifter talar emot den förklaringen.

Skolans rektor har i anmälan uppgett att pappan, som skulle hämta sin då nioåriga son på skolan en dag i mars förra året, var stressad och ryckte i pojkens arm på skolgården för att skynda på honom. En stund senare hade en pedagog sett att pappan slagit sin son över kinden så att han började gråta. Två elever har i efterhand berättat för skolpersonal att de hade sett pappan sparka och skaka pojken ute på skolgården samma dag.

Dagen efter händelsen berättade pojken för skolpersonal att pappan egentligen skulle klappa honom på axeln men att pappan missat och träffat ansiktet eftersom han trodde att sonen var längre. Pojken sa också att det hänt tidigare och att "pappa missar ofta". Skolan anmälde händelsen till socialtjänsten i Mölndal, vilka polisanmälde pappan.

Socialtjänsten i Mölndal har sedan tidigare fått in tre anmälningar angående pojken och hans föräldrar. När pojken var fem år anmäldes det att mamman hade sparkat sonen på benet och pappan hade tagit sonen i armen och ruskat honom. Våldet gick inte att styrka och ärendet avslutades.

Två år senare kom ytterligare en anmälan till socialtjänsten, då om att pappan tryckt upp pojken mot en husvägg och slagit honom i ansiktet. Anmälaren hade sett pappan dra och slita i barnen, och dra pojken i näsan. Insatsen blev familjebehandling som avslutades efter cirka ett år för att behovet upphörde. Knappt en månad efter avslutad behandling, i december 2018, anmäldes att mamman slagit pappan framför ögonen på barnen och den utredningen pågår fortfarande.

Pappan menar att han oavsiktligt vidrört sonens ansikte den dagen på skolan och förnekar brott.

Göteborgs tingsrätt menar i sin dom att vittnesuppgifter styrkt att pappans slag mot sonen var avsiktligt och dömer pappan för ringa misshandel med en påföljd på 80 dagars dagsböter. Tingsrätten anser också att pojken utsatts för en så allvarlig kränkning, eftersom misshandeln utförts av en förälder i en offentlig miljö, att pappan ska betala ett skadestånd på 5 000 kronor till sonen.

Catrin Hansson

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.