En välkänd travtränare friades i tingsrätten, där han stod åtalad för djurplågeri efter ett lopp på Åby.
En välkänd travtränare friades i tingsrätten, där han stod åtalad för djurplågeri efter ett lopp på Åby. Bild: Björn Tilly

Travtränare körde häst barfota på Åby – frias av tingsrätten från misstankar om djurplågeri

Travhästen blödde kraftigt från hoven efter att ha fått springa barfota i ett lopp på Åby. Därför åtalades den rutinerade tränaren för djurplågeri. Nu frias han av tingsrätten som konstaterar att åklagarens bevisning inte håller.

ANNONS

Det var i maj förra året som hästen startade i ett lopp på Åbytravet. Men framträdandet blev en jobbig upplevelse för stoet som galopperade bort sig, diskvalificerades och därefter kom in till stallet blödande.

Åbys banveterinären valde att anmäla saken till Jordbruksverket. I anmälan skriver veterinären att hästen var ”påtagligt halt” och blödde från vänster framhov. Under loppet hade hästen inte varit utrustad med skor på framhovarna – en vanlig åtgärd inom travsporten för att få hästar att springa snabbare.

Tränare med tunga meriter

Ansvarig för hästen vid tillfället var en mycket rutinerad travtränare, med tunga meriter från flera olika länder. Knäckfrågan i fallet var om tränaren orsakat skadan genom att välja att köra stoet utan skor på framhovarna.

Ja, ansåg åklagaren som valde att ta fallet till tingsrätten under rubriceringen djurplågeri. Nej, ansåg tränaren själv som anser att hästen måste ha trampat på en sten eller något liknande i samband med att starten gick.

Han bedyrade under rättegången att han noggrant kontrollerat hästens hovar innan loppet och att dessa var i gott skick och redo för barfotakörning.

Tingsrätten dömer ut bevisningen

Nu har tingsrätten avkunnat sin dom – och de tar travtränarens parti. Rätten skriver i sin dom att åklagaren inte kunnat bevisa att hästens hovar varit i för dåligt skick innan loppet för att tåla barfotakörning. ”Den skadeorsak som tränaren har angett förefaller vara mer trolig än den som åklagaren har angett”, skriver tingsrätten i sin dom.

LÄS MER:Högt tryck på Åbytravet när Paralympiatravet invigdes

LÄS MER:Åbytravet satsar på fri entré – under hela 2022

LÄS MER:Åbytravets nya satsning – 40 ställplatser för husbil i Mölndal

ANNONS