Ida Swegmark, från Helenevik, tog SM-brons i 200 meter fjäril.
Ida Swegmark, från Helenevik, tog SM-brons i 200 meter fjäril. Bild: Privat

Trots svårt träningsläge: Medaljregn över MASS

Mölndals allmänna simsällskap (MASS) har stått utan fullängdsbassäng sedan gamla Åbybadet revs. Dessutom har pandemin skapat avbrott i både tävlingar och träningsmöjligheter. Trots de svåra förhållandena blev det medaljer i både SM och JSM.

ANNONS

– Det var väldigt kul, och väldigt nervöst. Jag har inte tävlat på två år så det första loppet kändes ovant, säger Ida Swegmark, från MASS.

Under förra veckans SM i Halmstad kammade hon hem en bronsmedalj i 200 meter fjäril. Lagkompisen Robin Andreasson plockade hem en likadan medalj på 50 meter frisim.

Liten bassäng

Ida Swegmark berättar att det varit svårt att förbereda sig, på flera sätt. Dels försvann 50 metersbassängen när gamla Åbybadet revs. Lilla Åbybadet, som tillfälligt tagit dess plats i väntan på den nya simhallen, är just liten och innehåller bara en 25-metersbassäng.

LÄS MER:Badhuset börjar ta form: ”Det har gått över förväntan”

Sedan vintern 2020 har Ida Swegmark och de andra som satsat på SM alltså fått nöja sig med en bassäng som är hälften så lång som en tävlingsbana. Vissa perioder har det inte gått att träna alls på grund av pandemin.

ANNONS

– Jag simmade inte alls på tre månader runt julen, då fick vi inte träna. Simning är en sådan färskvara, man tappar väldigt mycket på en vecka, säger Ida Swegmark.

Hårdträning

Sedan i mars har hon dock kunnat träna fullt ut. Två dagar i veckan kör hon gympass innan hon åker till Chalmers där hon pluggar, och alla dagar utom en tränar hon simning efter skolan. Två dagar i veckan blir det dubbla simpass. Mot slutet var det fjäril som gällde helt och fullt.

LÄS MER:Efterlängtat träningslopp för triathlonsugna

Och det lönade sig. Silver, som för tre år sedan, blev det inte, men väl en bronsplats. Ida berättar hur hon först varit nervös, men sedan gått in stenhårt på tävlingen.

– I heatet innan mig var det en ung tjej som simmade jättejättefort. Jag tänkte att nu är det nog kört, men jag hade medaljen i fokus och tänkte att jag får ge allt. Och det gick hem!

LÄS MER:Efter proppen: Nu drömmer tränaren om att återvända till Mölndals AIK

JSM väntar

Nu väntar JSM i Kungsbacka om två veckor. 20-åringen är egentligen för gammal, men eftersom tävlingen ställdes in förra året ska simmare födda 2000 och 2001 få chans att tävla mot varandra i år.

De yngre har redan tävlat i JSM. Där kom MASS-simmaren Felix Jedbratt hem med en silvermedalj i 50 meter frisim och brons i 200 meter frisim.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS