Utan frivilligarbete ingen klubb: ”Självklart att hjälpa till”

Utan de ideella ledarna i Mölndals idrottsföreningar skulle det behöva anställas 150 fritidsledare till ett värde av 60 miljoner kronor. Och de ideella insatserna stannar inte där. En av de föreningar som bygger på frivilligarbete är Mölndals roddklubb, som inlett säsongen med en gemensam fixardag.

ANNONS
|

Det är en strålande majförmiddag och full fart vid Mölndals roddklubbs båthus. Löv räfsas bort, bojar trasslas ut, åror målas om, infotavlans flagnande träsidor slipas och ute på Rådasjön lägger ett gäng roddare ut bojar till banor. Överallt finns en munter matta av skratt, småprat och slammer.

– Det frivilliga arbetet är jätteviktigt. Klubben bygger på att alla hjälper till. Vi hade inte haft råd att betala någon för att göra det här, säger tränaren Kristofer Karlsson som delegerar uppgifter till alla, från barn och föräldrar till ledare och elitidrottare.

LÄS MER:Golfbanan i Lindome har fått fler medlemmar under coronapandemin

150 fritidsledare

Varje år har roddklubben två sådana här dagar, plus fixande och ideellt arbete med tävlingar och läger. Dessutom jobbar alla ledare och tränare gratis och styrelsen har möten utan att få betalt. Hur mycket frivilligarbete det blir varje år har Kristofer Karlsson svårt att gissa.

ANNONS

Magnus Pettersson är intressepolitiskt ansvarig för Riksidrottsförbundet och Sisu i Västra Götaland. Han har tittat på lokala siffror och en nationell studie och kommit fram till att det ideella arbetet i Mölndals kommun borde motsvara omkring 150 heltidsarbetande fritidsledare. Bara för ledarskapet inom barn- och ungdomsidrotten. På ett år skulle arbetskostnaden för det bli runt 60 miljoner kronor om jobbet inte gjordes gratis.

LÄS MER:Fässbergs U11-lag drar in tusentals kronor på pantburkar

Enligt en undersökning från 2014 jobbar nio procent av Sveriges befolkning ideellt inom idrottsrörelsen och enligt Magnus Pettersson står sig den siffran.

Formen skiftar

– Det ideella engagemanget ligger på en stabil nivå. Däremot finns det skillnader över tid för formerna i det ideella. Det går mer och mer mot att man inte vill ta på sig uppdrag som sträcker sig över ett helt verksamhetsår eller en hel säsong utan önskar avgränsade uppgifter, som projekt, säger han och ser det som ett allmänt fenomen i samhället.

– Många har inte samma framförhållning och stabilitet i sina liv som folk hade för 30, 40 år sedan. Men om idrotten kan ta vara på att folk vill göra punktinsatser kan det engagemanget vara lika värdefullt.

LÄS MER:Nu ska det bli lättare för unga att multiidrotta

För föreningar betyder den förändrade formen att det kan bli svårare att hitta styrelsemedlemmar och ledare än tidigare. Också frivilliga som vill arrangera cuper och liknande kan vara svåra att hitta. Men engagemanget hittar nya vägar.

– Föreningsidrotten står sig fortsatt stark i Sverige. Det ligger inbyggt i idrottens natur att inte ge upp även om det går tungt. Det finns ofta vissa eldsjälar som är villiga att ta mycket ansvar. Men det vore bättre för föreningens utveckling om fler ville dela på ansvaret, säger Magnus Pettersson.

Gemenskapen lockar

Att så många ändå vill engagera sig tror han har med känslan av gemenskap att göra, att vara del av något större.

– Man är med i något som är större än en själv och som dessutom gör samhällsnytta med allt från bättre hälsa, demokratifostran och lokal utveckling för orten där man verkar. Sen är många barn och ungdomar engagerade inom idrott, och föräldrar vill engagera sig i sina barn.

LÄS MER:Föreningarna ställer in alla matcher

I en båt vid roddklubbens brygga är föreningens ordförande Niclas Andersson glad.

– Man hjälps åt, motionär som elit. Det värmer att se en sån härlig uppslutning. Det är så himla fint i föreningslivet, säger han och försvinner iväg för att hjälpa till med att lägga den upprustade startbryggan på plats.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS