Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tips till unga: använd er av låneförmedlare

Att låna pengar är någonting de allra flesta gör någon gång under sin livstid. Idag har det dessutom blivit allt vanligare att de yngre delarna av befolkningen lånar pengar. Bland annat lånar många ungdomar till att köpa aktier, men allt fler yngre köper också sin bostad eller bil med hjälp av lån.

Om du inte är så insatt i lånemarknaden eller inte har erfarenhet och kunskap om den kan det vara lätt att ta första bästa lån. Ibland kan det vara så att lånet tas hos en aktör du hört namnet på i TV eller på radion. Dock finns det pengar att tjäna på dina lån och med så många långivare som förekommer idag kämpar de alla i konkurrensen om låntagarna.

För den som planerar att låna pengar är det därför alltid bra att ta hjälp av en låneförmedlare. Förmedlaren hjälper dig som konsument att få flera låneerbjudanden som du sedan kan välja mellan. Det här är en grym lista över låneförmedlare baserade i Sverige. De hjälper blivande låntagare att få en bättre översyn av olika alternativ.

Anledningar till att låneförmedlare är bra

Det finns många anledningar till att det lönar sig att använda en låneförmedlare innan du tar ett lån. Oavsett om det handlar om snabblån, privatlån eller företagslån. Först och främst hjälper det till att visa det mest fördelaktiga låneerbjudandet för just dig personligen. Många långivare sätter nämligen räntorna individuellt baserat på faktorer som kreditvärdighet, men använder olika bedömningssätt och ger därmed varierande ränta.

När du tar hjälp av en låneförmedlare får du erbjudande från alla banker och låneinstitut som förmedlaren samarbetar med och som är villiga att låna dig pengar. Du får tydlig information om vilket belopp de kan erbjuda som mest, vilken återbetalningstid som är aktuell samt vilken ränta och vilka avgifter du behöver betala. Det viktigaste att titta på är den effektiva räntan. Den talar om hur mycket du kommer att betala i slutändan, med ränta och avgifter inräknat. Ju lägre den effektiva räntan är desto bättre är lånet.

Du kan i vissa fall få erbjudande om lån på ett lägre belopp eller en kortare återbetalningstid än du ansökte om. Då kan det vara bra att överväga att ta det lånet om räntan och avgifterna är lägre.

Kreditvärdighet

Det som påverkar dina möjligheter att få lån är din kreditvärdighet. Olika långivare använder sig inte alltid av samma sätt för att bedöma hur kreditvärdig en person är. Däremot utgår de från samma faktorer i samband med kontrollen. Kreditvärdigheten beskriver hur stor risk det är att låna ut pengar till någon. Saker som inkomst, livsstil och betalningshistorik är viktiga delar av den.

Att du behöver någon typ av inkomst för att få ett lån är en självklarhet, dock kräver inte alla långivare att du har ett fast arbete. Med livsstil menas allt från boendeform till familjeförhållanden. Ett tryggt, långvarigt boende är en fördel. Har du många barn att försörja eller är ensamstående kan långivarna anse att risken är högre.

Det finns långivare som lånar ut pengar även till de som inte alltid skött ekonomin historiskt sett. Lån med betalningsanmärkningar finns, dock under förutsättning att skulderna inte är aktiva. Har du en betalningsanmärkning får du garanterat en högre ränta än om du inte haft anmärkningen.

Förfrågningar hos Upplysningscentralen (UC) är en annan faktor som påverkar kreditvärdigheten. Många förfrågningar om lån och krediter är negativt. Dock finns det möjlighet att ansöka om lån utan UC. Några långivare tar istället en kreditupplysning hos andra bolag, såsom Bisnode till exempel. De mindre kreditupplysningsbolagen sparar inte dina historiska förfrågningar.

En stor fördel med att använda en låneförmedlare är att alla långivare delar på samma kreditupplysning. Så även om det är UC som genomför upplysningen är det bara en förfrågning för alla långivare. Därav påverkar det inte din kreditvärdighet negativt på det sättet det hade gjort om du själv ansökt om lån hos varje långivare.

Så fungerar en låneförmedlare

Hos en låneförmedlare kan du ansöka om lån, men det är inte förmedlaren som ger erbjudanden eller lånet. Istället delar de din ansökan med de långivare som är anslutna till deras tjänst. Det här är helt kostnadsfritt för dig som konsument. Dessutom föreligger det inga krav på att du måste acceptera ett låneerbjudande, utan det väljer du helt själv.

Ansökan gör du vanligtvis med hjälp av din e-legitimation. Du väljer önskat lånebelopp, vilken återbetalningstid du föredrar och fyller i lite uppgifter om din inkomst och dina levnadsförhållande. När du skickar in ansökan går den till alla långivare som sedan kan komma med erbjudande till dig. Vanligtvis har de 24 till 48 timmar på sig att återkomma med ett erbjudande.

Det är en klok idé att vänta tills tiden löper ut innan du väljer ett låneerbjudande, så att du hinner få så många som möjligt. När du har granskat dina erbjudande väljer du det du vill acceptera, om det finns något som passar. Vanligtvis kan du signera låneavtalet digitalt och ibland kan du ha pengarna på kontot redan dagen efter låneavtalet har signerats.

Hitta rätt låneförmedlare

Det finns en uppsjö av olika låneförmedlare på marknaden idag, vilket kan göra det svårt att veta vilken du ska välja. Först och främst ska du välja en förmedlare som tillhandahåller förmedling av den typ av lån du vill ansöka om. Privatlån och snabblån brukar alltid finnas, medan alla inte förmedlar företagslån.

Välj med fördel en låneförmedlare som samarbetar med många banker och långivare. Ju fler företag din ansökan går till desto större möjlighet har du att få många passande erbjudanden att välja mellan. Stressa inte när du ska göra ditt val utan ta tid på dig att se över för- och nackdelarna med de olika långivarna. En del av dem kan till exempel erbjuda en betalningsfri månad per år eller digitala avier utan fakturaavgift.

Låneförmedlare i Sverige har ofta bra kundtjänst om du känner att du vill ha hjälp under din ansökan eller när du ska välja lån. Kontrollera kundtjänstalternativen innan du väljer låneförmedlare. Du kan även prova att kontakta dem innan du ansöker för att se hur tillmötesgående de är.