Emanuel Sangrud vill ha gratis kollektivtrafik för skolungdomar även det här sommarlovet.
Emanuel Sangrud vill ha gratis kollektivtrafik för skolungdomar även det här sommarlovet. Bild: Jenny Ingemarsson

Att Västtrafik tar bort våra fritidskort i sommar är en dålig idé

Att dra in skolelevernas gratis Västtrafik-kort under sommaren är en dålig idé. Och den gör knappast någon skillnad när det gäller smittspridningen.

ANNONS
|

Mitt namn är Emanuel Sangrud, jag går i klass 7:1 på Sinntorpsskolan och skulle gärna vilja framföra min åsikt angående de indragna fritidskorten.

LÄS MER:Elevernas sommarkort dras in – ska minska trängseln i kollektivtrafiken

Jag anser att detta är en åtgärd som skapar fler problem än vad den gör nytta. I sommar kommer majoriteten av de vuxna att vara vaccinerade mot covid-19 vilket gör att de personer som befinner sig i riskzon och som har störst risk för att råka illa ut om de blir smittade av viruset inte att påverkas av att vi elever åker kommunalt till badstränder och liknande.

Elever och människor i de yngre åldrarna som ännu inte är fullt vaccinerade i sommar kommer heller inte att utsättas för några stora risker med elevernas transport. Självklart finns det även yngre personer som drabbas hårt av covid-19 men jag anser att även vi yngre kan drabbas psykiskt om vi istället blir sittande hemma med våra mobiler istället för att träffa vänner ute i naturen.

ANNONS

LÄS MER:Höga pensioner till cheferna – men inga seniorkort

Fritidskorten är till stor hjälp för oss ungdomar som är beroende av kommunal transport för att kunna träffa en del vänner och om nu fritidskorten dras in kommer våra psykiska hälsa drabbas vilket är en lika stor eller om inte ännu större risk än att unga drabbas svårt av covid.

Jag anser att detta endast är symbolpolitik som inte heller kommer påverka särskilt mycket alls. Först och främst skulle jag gärna vilja se statistik på att ungas kommunala transporter är en stor bidragande effekt till smittspridningen eller om det snarare handlar om att ungdomar åker till till exempel ett köpcentrum och att smittspridningen sker där. Om så är fallet tycker jag att man borde satsa mer på att hindra smittspridningen på offentliga platser. Enligt mig måste man sluta med den här symbolpolitiken och på riktigt ta till åtgärder som gör skillnad.

LÄS MER:Upprörda känslor när bussen försvinner

Att det skall vara helt okej att åka skidor och liknande aktiviteter på sportlovet men inte att vi ungdomar skall få transporteras kommunalt i en tid där alla i riskgrupp kommer att vara vaccinerade är för mig helt otroligt. Att man inte tar lärdom från förra året, då kom ett utbrott i samband med sportlov och att folk reser och gör gemensamma aktiveter. För mig är det helt obegripligt att man inte har tagit lärdom av detta och stängde ner under sportlovet detta året. Jag tycker att man skall satsa på att genomföra åtgärder som på riktigt har en positiv effekt på smittspridningen istället för att göra det svårt för ungdomar att utnyttja sina sociala kontakter fullt ut under sommarlovet.

Emanuel Sangrud

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS