Bussar på Mölndals bro.
I år får ungdomarna betala för sina resor själva. Bild: Elvira Linderot

Elevernas sommarkort dras in – ska minska trängseln i kollektivtrafiken

I vanliga fall får Mölndals högstadieungdomar resa gratis i kollektivtrafiken under sommarlovet – men nu sätter Västtrafik stopp för det.

ANNONS
|

Sedan 2016 har Mölndals stad erbjudit alla högstadieungdomar ett fritidskort som gör att de får resa gratis med Västtrafik på kvällar, helger och lov. Korten gäller även på sommarlovet.

Nu har Västtrafiks ledning beslutat att kommunerna inte ska få köpa sommarlovskort till sina invånare i år.

För Mölndals del innebär beslutet att fritidskorten inte kommer fungera mellan 19 juni och 9 augusti 2021. Under den perioden måste ungdomarna betala sina resor själva.

LÄS MER:Så har corona förändrat Mölndal: ”Det tuffaste vi varit med om”

Vill inte uppmuntra resande

I Västtrafiks motivering till beslutet, som finns återgiven på Mölndals stads hemsida, står det bland annat att de arbetar för att minska trängseln och följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter. Dessutom finns det en oro för ett ökat resande under sommaren.

ANNONS

”Att tillåta skolungdomar att resa fritt under sommaren skulle tvärtom innebära ett ökat resande, i en tid då Västtrafik uppmuntrar till att inte resa tillsammans alls”, står det i motiveringen.

LÄS MER:De stoppade maskerad tjuv – grävmaskin stals vid Hills golfklubb

Nytt kort till hösten

Ungdomarnas nuvarande fritidskort gäller till och med den 18 juni, samt 10 augusti–15 september.

Efter det får högstadieeleverna ett nytt fritidskort för läsåret 2021/2022. Vilka dagar och tider det kommer gälla är inte klart ännu.

ANNONS