”Sverigedemokraternas argumentation för ett uppluckrat strandskydd är märklig”, skriver Ulrika Frick, ordförande Miljöpartiet Mölndal, med flera.
”Sverigedemokraternas argumentation för ett uppluckrat strandskydd är märklig”, skriver Ulrika Frick, ordförande Miljöpartiet Mölndal, med flera. Bild: Lotta Nyvall/Cornelia Smedberg

Miljöpartiet: Avskaffat strandskydd hotar det svenskaste vi har

Sverigedemokraternas argumentation för ett uppluckrat strandskydd är märklig. Det märkligaste är att de faktiskt verkar förstå värdet av våra stränder samtidigt som de vill sälja ut vår svenska natur till högstbjudande, skriver Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén (MP), Elin Söderberg (MP) och Ulrika Frick (MP) i en replik.

ANNONS
|

Replik på SD: Vill du bo nära vattnet? Inte om Miljöpartiet får bestämma (Mölndals-Posten 9 januari).

“Sveriges stränder är en naturtillgång av stort värde för allmänheten, liksom för det växt- och djurliv som är beroende av vattenmiljöer.”

Miljöpartiet håller helt med Sverigedemokraternas beskrivning ovan. Sveriges stränder är mycket riktigt en naturtillgång av stort värde för allmänheten. Det är just därför det förtjänar vårt skydd. Ett avskaffat strandskydd hotar nämligen det svenskaste vi har: allemansrätten.

Strandskyddets historia sträcker sig tillbaka till 1950-talet. Det har två syften: att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtliv. Varför strandskyddet har stått pall i 70 år är för att det faktiskt uppfyller sitt syfte.

ANNONS

De flesta Mölndalsbor förstår nog att en privatisering av strandnära områden inte skulle ge den breda allmänheten större tillgång och frihet till stränderna – snarare tvärtom.

Till skillnad från Sverigedemokraterna och regeringen kommer Miljöpartiet aldrig att sälja ut Sveriges vackra natur. Utan strandskyddet är det fritt fram för förmögna familjer från exempelvis Södermalm att smälla upp bryggor och hus längs västkustens stränder som tidigare varit tillgängliga för alla.

I Sverigedemokraternas Sverige går ensamrätten före allemansrätten. Så värnar man inte om svensk landsbygd.

Daniel Helldén, språkrör (MP)

Elin Söderberg, landsbygdspolitisk talesperson (MP)

Ulrika Frick, ordförande Miljöpartiet Mölndal

LÄS MER:SD: Vill du bo nära vattnet? Inte om Miljöpartiet får bestämma

ANNONS