Utspelet från S: Borgerliga partier slirar på sanningen

”I regionen är bristen på vårdplatser alarmerande och överbeläggningarna på regionens sjukhus är så hög att det är risk för vårdskador”, skriver S-politikerna från Mölndal och Stenungsund.

ANNONS
|

Att det går hett till i en valkampanj hör till och visar på skillnader partier emellan. Men det finns en fin gräns där vi menar att påståenden och högt tonläge ger motsatt effekt. Kampanjer som att om S vinner valet så kommer det införas fastighetsskatt, sponsrat av Moderater och Kristdemokrater. Och de höga elpriserna är regeringens fel.

Kd-ledaren som i sitt sommartal påstod att förlossningsenheterna i Lycksele och Skellefteå är nedläggningshotade. För ett år sedan beskrev hon om Sahlgrenskas inställda canceroperationer på barn. Något som inte stämde med verkligheten. Men det hindrar inte henne från att skylla vårdköer på regeringen utan att låtsas om att hennes egna partikamrater styr hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

Ser inga problem med vinster i välfärden

I samma anda skriver M i regionen att nu gäller det att rädda sin vårdcentral, för den kan S komma att vilja stänga efter valet.

Sd-ledaren står vid en bensinpump och förfäras över att bensinen är dyr, och det är Socialdemokraternas fel. Samtidigt ser de inga problem med att friskolor delar ut vinst till sina ägare. Vinst i form av skattemedel avsedda för barn och elevers skolgång. De vill inte heller förbjuda religiösa friskolor.

Det kan tyckas rörande med det stora fokuset på Socialdemokraterna. Dock behöver man fråga sig om hur debattklimatet blir när borgerliga partier slirar på sanningen.

Stora svårigheter inom sjukvården

I regionen är bristen på vårdplatser alarmerande och överbeläggningarna på regionens sjukhus är så hög att det är risk för vårdskador. Det är svårt att rekrytera vårdpersonal och arbetsbelastningen är kritisk, lönerna ligger under rikssnitt. Moderaterna ihop med Kd har samtidigt lagt en budget som innebär besparingar på 825 miljoner kronor på vården nästa år. Det berättar naturligtvis inte Ebba Busch (Kd).

Vi har helt tydligt olika syn på vad ansvarstagande innebär. Så vår fråga tillbaka till Moderaterna måste bli: Varför är det så viktigt för er att skolor ska kunna plocka ut dessa vinster? Eller ur privat drivna äldreboenden? Eller att kunna sälja våra sjukhus?

Moderaterna tog för något år sedan beslut på sin arbetsstämma om att möjliggöra mer privat drift av fler sjukhus och all annan vård och omsorg. Speciellt är det akutsjukhusen som pekas ut i texten. Vilka akutsjukhus i vår region ska säljas?

Socialdemokraternas politik är tydlig! Vi vill förbjuda vinster i välfärd och vi vill återta den demokratiska kontrollen.

”Det drabbar våra äldre”

Tanken var att marknadslösningar skulle leda till ökad mångfald, men har lett till att vården splittras upp, koncentreras till välmående stadsdelar och att plånboken styr – inte patienternas behov. På samma sätt har privat driven äldreomsorg lägre bemanning och otryggare anställningar för personalen. Det drabbar omsorgen om våra äldre. De fyra största skolkoncernerna har på fem år gått med 4,6 miljarder kronor i vinst, och bara det senaste året har de tillsammans tjänat drygt 1,3 miljarder kronor. Det motsvarar cirka 2 200 lärare i grundskolan.

Vårt Sverige och vår region kan bättre!

Aylin Fazelian (S)

Riksdagsledamot från Mölndal, ordförande för S i Göteborgsområdet

Janette Olsson (S)

Oppositionsråd i VGR, vice ordförande för S i Göteborgsområdet

LÄS MER:Liberalerna Mölndal: Sänk skatten och stärk välfärden

LÄS MER:Bygg fler fotbollsplaner på skolorna i Mölndal

LÄS MER:Insändare Sisjön

ANNONS