Joakim Ramberg är gruppledare och kommunstyrelseledamot för Vänsterpartiet i Mölndal. Bild: Lars Selin/Pressbild / Sanna Tedeborg
Joakim Ramberg är gruppledare och kommunstyrelseledamot för Vänsterpartiet i Mölndal. Bild: Lars Selin/Pressbild / Sanna Tedeborg

V: Stoppa hela angiverilagen!

Det går inte att som Liberalerna föreslår med hjälp av olika undantag tro att man kan göra lagen human, skriver Vänsterpartiet Mölndal i en replik.

ANNONS
|

Replik på ”L: Lärare ska inte behöva ange elever”.

Enligt regeringens uppgörelse med Sverigedemokraterna ska det utredas en lag som tvingar alla offentliganställda att hjälpa polisen att hitta papperslösa flyktingar. Både kommuner, regioner och fackförbund protesterar.

Vi i Vänsterpartiet menar att man måste stoppa hela angiverilagen! Det går inte att som Liberalerna föreslår med hjälp av olika undantag tro att man kan göra lagen human.

• Vi kan inte ha ett samhälle där människor inte vågar söka vård, eller skicka sina barn till skolan.

• En angiverilag skulle skapa stress och stora etiska svårigheter för alla dem som arbetar inom vård och skola. De ska vara till för sina elever/brukare/patienter, inte för att hjälpa gränspolisen. Vi har tillräckligt svårt att rekrytera personal till dessa verksamheter. En sådan här lag skulle göra det ännu mycket svårare.

ANNONS

• I vården har man arbetat hårt i många år för att bygga förtroende. En angiverilag skulle direkt rasera det arbetet. Det måste vara vattentäta skott mellan dem som ska vårda människor, och dem som ska upprätthålla migrationspolitiken.

• Det fungerar inte att ha olika undantag. Speciellt gruppen papperslösa lär ha låg tilltro till att sådana gränser skulle upprätthållas, och dessutom små möjligheter att hålla reda på dem. Då håller man sig hellre undan helt.

Man måste förstå att dagens utvisningsbeslut är långt ifrån rättssäkra. Även människor som är ärligt och välgrundat livrädda för att återvända till sina ursprungsländer nekas skydd i Sverige. Ett exempel är ungdomar från talibanernas Afghanistan. De nekas i många fall uppehållstillstånd i Sverige, och uppmanas att åka tillbaka och ”vänja sig”.

Till slut handlar detta om vad för samhälle vi vill ha. Det är en viktig princip i ett demokratiskt och transparent samhälle med vattentäta skott mellan t ex vården och polisen. Det handlar om invånarnas tillit till samhället, något som Sverige länge varit väldigt bra på. Det ska vi vara mycket rädda om!

För Vänsterpartiet Mölndal, Joakim Ramberg, gruppledare och kommunstyrelseledamot

LÄS MER:Rädda Barnen: Angiverilagen strider mot barns rättigheter

LÄS MER:Liberalerna: Lärare ska inte behöva ange elever

LÄS MER:Vänsterpartiet inte nöjda över sjukvårdsfrågorna: ”Regeringen tar inte sitt ansvar”

LÄS MER:André Zeidan lämnar KD i protest mot samarbete med SD

ANNONS