Axel Adler från Lindome blev direktör vid 24 – grundade Adlerbertska stiftelserna

Axel Adler blev en av Lindomes allra mest berömda män. Redan vid 24 fick han jobbet som direktör för familjeföretaget.

ANNONS

Axel avlade agronomexamen vid Alnarps lantbruksinstitut 1908 och där träffade han också sin blivande hustru Rut Hallenborg. De bosatte sig 1909 på gården Ekered i Dvärred, Lindome. Om Rut har tidigare skrivits en artikel i denna tidning.

Axel föddes 1878 och var äldst av fem syskon i en familj som drev mejeri och mjölkhandel i Upphärad. Fadern Jöns Andersson ville helst kalla sig för godsägare och var gift med Johanna Bondesson.

Flyttade till Göteborg

Familjen flyttade från Upphärad till Göteborg och startade 1888 på Kilsgatan en mjölkbutik. Firman kallades först Holmens mejeri men ändrade namn till J. Anderssons Mjölkförsäljning. Företaget växte snabbt och när det ombildades till aktiebolag tio år senare, omfattade det 22 mejerier och ett femtiotal mjölkbutiker.

ANNONS

Jöns Andersson följde sina kusiner och bröder och bytte under 1890-talet namn till Adler. Axel var duktig i skolan och ville gärna fortsätta att studera, men fadern menade att han behövdes i företaget, varför han snart blev direktör för firman vid 24 års ålder. År 1915 köpte Axel ut sina syskon och utvidgade verksamheten genom uppköp av andra mejerier och mjölkbutiker, samt även Rosenlunds Ångbageri. Hela verksamheten samlades under bolagsnamnet Arla, som kom att få monopol på mjölkdistributionen i Göteborgsområdet.

Började på Handelshögskolan

År 1925, vid 47 års ålder, fick Axel nu äntligen studera vid Göteborgs Handelshögskola och diplomerades där 1929. Han blev nära knuten till högskolan, blev hedersmedlem i kåren, ledamot av styrelsen och till sist även hedersdoktor.

År 1931 överlämnades som gåva stora markområden i Lindome till kommunen, några med nyplanterade tallplantor och vissa ännu ej planterade, men med löfte om ekonomiska bidrag till kommande skogsplantering. På Ekereds gård drev Rut en slags folkhögskola för ungdomar och Axel sponsrade fotbollslaget JUF (Jordbrukarnas Ungdomsförbund).

Sålde bolaget

År 1935 sålde Axel Adler sitt bolagsimperium till bondekooperativa Lantbrukarnas Mjölkcentral (LMC). Försäljningsintäkterna investerades bland annat i Rederi AB Transatlantic och i Göteborgs Handelsbank. I båda bolagen satt han i dess styrelser och under en period också som ordförande.

Samma år skilde sig Axel och Rut. Åren 1945–59 donerade Axel pengar och aktier som ledde till bildandet av de sex Adlerbertska stiftelserna. Stiftelsernas huvudändamål var och är att understödja utbildning och forskning i Göteborg. Namnet Adlerbert hade tidigare förekommit i släkten och Axel Adler bytte också sent i livet namn till Adlerbert.

Slutade som hedersdoktor

Den 20 mars 1966 utnämndes Axel Adler, vid en ålder av 88 år, till hedersdoktor vid Handelshögskolan i Göteborg. Mindre än tre veckor senare, den 8 april somnade han in.

Mer att läsa om denne märklige man finns i boken Från bonde till stordonator.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Då fick barnen i Kållered äta lagad mat i bamba – vad sägs om leverstuvning och ugnspannkaka?

LÄS MER:Is från Stensjön och Rådasjön höll maten fräsch innan kylskåpen fanns

LÄS MER:Soab var ett av Mölndals viktigaste bolag – Hilding Helmersson var dess vd

ANNONS