Is från Stensjön och Rådasjön höll maten fräsch innan kylskåpen fanns

Hur förvarades maten innan kylskåpens tid? Det fanns skafferier, matkällare, jordkällare – och isboxar! Dessa ”laddades” med isblock som hämtades i bland annat Stensjön, Rådasjön och Norra Långvattnet.

ANNONS
|

Ishanteringen startade vid Stensjön kring förra sekelskiftet. Då byggde Lars Larsson, timmerhandlaren på Stensjöberg, en isbinge med måtten 20 gånger 25 meter vid den pålförstärkta strandkanten, ungefär där kanotuthyrningen ligger idag.

Ishanteringen var spektakulär och blev något av en senvinterritual. Det hela inleddes med utmätning av dagens ackord och snöplogning, eftersom isen i februari-mars oftast hunnit bli snötäckt. Broddade hästar drog då en träskopa som hölls vinklad mot isen av ett par man. Efter dem kom en trio, dragande på en tung, plogliknande rits, som så sakta åstadkom ett kvadratiskt rutmönster med ca 50 cm sida, till hjälp för issågarnas föga avundsvärda arbete. De tunga isblocken drogs sedan med båtshakar fram till bingens uppfordringsverk.

ANNONS

Isåkaren satte sig på dynan

Uppfordringsverket bestod av en cirka sex meter lång, sargförsedd träränna en halv meter ovanför isytan. Rännan, som hade en allt brantare fortsättning upp mot isbingen, var anpassad efter isblockens storlek och rymde ungefär 10 uppsågade block, som här fick en sista översyn med huggjärn och gripsar.

Därefter fästes ett par stora, vinklade krokjärn med sittdyna i det bakersta isblocket. En stålvajer löpte från krokarna via en välsmord talja uppe på isbingen ned till ett par hästar på planen öster om bingen. En ”isåkare” satte sig på krokjärnsdynan med båda benen åt ena sidan, varpå hästarna (under 30- och 40-talen en tung backande lastbil) startade och isblocken sakta började röra sig i trärännan uppåt isbingen för att med ett svischande ljud dansa ner i bingen via ännu en ränna, som sluttade åt andra hållet.

Krävde uppmärksamhet och snabbhet

Hästföraren eller chauffören måste naturligtvis hela tiden för säkerhets skull hålla ögonkontakt med upptransporten, vilket krävde intensiv uppmärksamhet och snabbt agerande. Hela arrangemanget var ju sanningen att säga ganska provisoriskt.

Väl uppe i bingen mottogs isblocken av dryga halvdussinet stuvare, som placerade dem i prydliga rader, varpå lagrets yttersidor isolerades med sågspån i massor. Även detta jobb med stuvningen hade sina risker, ty arbetarna utnyttjade helst isblockens höga fart, när de kom indansande i bingen, genom att direkt styra dem till förvaringsplatsen. Med tanke på riskerna anställdes här därför mest erfaret folk.

Mannen på kroken var våghalsig

Mest beundrad var naturligtvis den våghalsige ”mannen på kroken”. Det hände nämligen flera gånger varje dag, att isblocken på grund av ojämna kanter ”kalvade”, det vill säga sköt rygg, och då gällde det för ”krokmannen”, som ju alltid satt med benen åt samma håll (höger), att blixtsnabbt kasta sig av mot den parallellt löpande landgången, varifrån han kunde iaktta när alla isblocken dundrade tillbaka ned till startplatsen.

Ishanteringen finns beskriven i Mölndals Hembygdsförenings årsskrift från 2014 som handlar om Stensjön.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Djurstenen utanför Hällesåker var gräns mellan Sverige och Danmark – och bar på blodiga historier

LÄS MER:Så har bröllopsmodet ändrats på 110 år – från svart klänning via hippie till volanger

LÄS MER:Sju fantastiska flygbilder på det gamla Mölndal – känner du igen dig?

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS