Brattåsparken – en nyanlagd oas i centrala Kållered

Nu är Brattåsparken helt klar. Det betyder bland annat nya planteringar, sittbänkar och en rospergola längs den 400 meter långa promenadstigen mellan Brattåsgården och Brattåsskolan.

ANNONS
|

Vattnet porlar i bäcken, planteringar och träd har blivit ljust, skimrande gröna och nu är Brattåsparken i centrala Kållered helt färdig. Från Streteredsvägen välkomnas besökare av en rospergola, även om rosorna ännu inte börjat klättra, stenmurar har återuppbyggts och sittbänkar är utplacerade för den som vill vila, fika eller bara njuta av naturen.

– Det ser jättebra ut, jättetrevligt. Det öppnar upp för mer sällskap att kunna träffas, säger Patricia Klinteberg.

LÄS MER:Så blir nya Kållered – nu drar jättebygget igång: ”Det ska bli mer levande”

Inte anonymt längre

Hon går dagligen förbi med blandrashunden Elsa och idag är hela familjen med, det vill säga sambon Ahmed Tawfeeq och barnen Jolie och Dylan.

– Här kan man sitta i lugn och ro, säger Ahmed Tawfeeq.

ANNONS

Tidigare bestod parkytan mer av en anonym gräsplan, ett mellanrum mellan skolan och äldreboendet där bostadshuset och ladugården Våmmedal Västergård finns kvar som en ytterligare pusselbit i parken. Det anonyma har nu bytts ut mot en helt annan känsla.

LÄS MER:Vägföreningarna i Lindome och Kållered kan få hjälp redan i år

”Bra för barnen att springa”

Naturmiljöns historia spelar en viktig roll. Bokar har planterats liksom äldre blomsorter som exempelvis aster, bergnepeta, funkia och höstanemon. Därutöver finns även prydnadsaplar och prydnadskörsbär som har fin blomning.

– Det ser trevligare ut än innan. Det blir bra för barnen ett springa, även om vi oftare brukar vara högre upp i skogen, säger Patricia Klinteberg som tillägger att det ändå gick att spela fotboll innan häckarna i parken anlades.

Vildare längre in

Längre in i Brattåsparken släpps de raka linjerna från entrén för att övergå i en halvvild zon med rhododendron och azaleor. Där innanför tar skogen vid. Löv- och barrträd samsas om utrymmet, nedtagna stammar ligger staplade bredvid varann och en ekorre springer upp i en tall och gömmer sig för att undvika fotografering.

LÄS MER:Vd på Kålleredsföretag blir årets ambassadör

– Det är bra för hälsan att komma ut och här kan folk mötas. Det är en ny typ av anlagd park som inte riktigt funnits i Kållered tidigare. Området ligger strategiskt bra till, centralt mellan skolan och äldreboendet. Och det är en fin plats med goda förutsättningar, sa landskapsarkitekten Urban Rickardsson till Mölndals-Posten i samband med att arbetet startade i april 2020.

Tanken är att Brattåsparken i framtiden ska kopplas samman med en mindre park på andra sidan Streteredsvägen som därigenom skapar ett grönt stråk i området.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS