Carmen Curlers – varma papiljotter som gjorde ont att använda

Vill man vara fin får man lida pin. Talesättet stämde verkligen när jag började låna mammas värmespolar till håret.

ANNONS

Under tonåren på 80-talet började jag låna min mammas gamla värmespolar från 60-talet. Lockigt hår var på modet och det enda som bet på mitt raka, svårböjda hår, var de heta och för håret sannolikt skadliga spolarna från Carmen Curlers.

Uppvärmningen skedde genom att plastlådan, med plastpapiljotter uppträdda på metallpinnar, kopplades in i ett eluttag. Metallpinnarna värmde upp papiljotterna och efter en kvart var det bara att rulla upp dem i håret. Tio minuter senare var jag lockig som en filmstjärna. Att det gjorde ont i hårbotten och att jag fick peta in hushållspapper mellan papiljotterna och öronen för att inte brännas, fick jag tåla.

ANNONS

Uppfanns på 1960-talet

Carmen Curlers var en produkt av det framtidsoptimistiska 1960-talet. Med hjälp av reklamkampanjen "Bli en ny kvinna på 10 minuter!" blev värmerullarna en succé över hela världen. Målgruppen var arbetande kvinnor som inte hade råd att lägga håret hos frisören, eller tid att ägna timmar åt sitt utseende. Även till Mölndal kom de. Här på en hylla i vårt öppna magasin finns en låda med 22 spolar och tillhörande metallklämmor.

Värmespolarna uppfanns av en dansk ingenjör, Niels Jørgensen, i nära samverkan med radiohandlaren Arne Bybjerg Pedersen i Kalundborg på Själland. Den senare investerade allt han hade i en liten fabrik för tillverkning av spolarna. 1963 arbetade två anställda för honom i hans källare. Bara sex år senare hade han mer än 3000 anställda som arbetade i skift. De flesta på Carmen Curlers var kvinnor och fabriken hade både ett eget daghem för de anställdas barn och en egen brandstation. Framgångsåret 1969 såldes företaget till det amerikanska Miss Clairol och namnet byttes till Carmen Clairol.

Håret är det första vi ser

Vad är det då det här med håret? Varför ägnar vi timmar åt färgning, klippning, lockning, plattning, rakning, vax, sprayer, mousser och så vidare? Forskning visar att det första vi tittar på när vi möter andra människor är håret och att håret avslöjar det mesta om oss – ålder, kön, social status, grupptillhörighet, hälsa och värderingar.

Inget av det här visste jag då när jag rullade upp håret på de heta spolarna. Jag ville bara vara fin och liksom med mycket av vår skönhetsvård genom tiderna, fick jag lida pin.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Soab var ett av Mölndals viktigaste bolag – Hilding Helmersson var dess vd

LÄS MER:Se Allaert van Everdingens unika Mölndalsbild – tecknade av forsen i Kvarnbyn 1644

LÄS MER:Axel Adler från Lindome blev direktör vid 24 – grundade Adlerbertska stiftelserna

ANNONS