De arbetslösas förening: politik, fest och ”organiserat tiggeri” i Mölndal

När arbetslösheten var som högst i Sverige år 1922 organiserade staten nödhjälpsarbete, kallat AK-arbete, där de som inte kunde försörja sig själva sysselsattes med tungt grovjobb till låg lön. Arbetarrörelsen i Mölndal tolkade det som förtryck mot arbetare. De arbetslösas förening gick i stället in och försörjde medlemmar.

ANNONS

År 1934 var Sveriges yngsta landstingsman, Erik Östlund, i centrum för en mindre kontrovers. Vid invigningen av Kvarnbyvallen den 15 juli träffade han kronprinsen och oberoende liberala Göteborgs-Posten publicerade en bild som visade en högt uppsatt socialdemokrat som verkade buga sig ner inför en kunglighet.

Erik var kopplad till den viktigaste socialdemokratiska tidningen vid denna tid, Ny Tid, som försvarade honom med att hävda att han bara tog en annan människa i hand. Läsarna kan granska en kopia av bilden i Mölndals stadsmuseums faktarum och avgöra själva.

De arbetslösas förening

Erik Östlund var betydligt mer van vid att träffa arbetslösa än kungligheter. 1928 utsågs han till expeditör för De arbetslösas förening (DAF) i Mölndal där föreningen fick använda sig av Ny Tids lokalredaktions lokal och telefon på Roten M 19 i Kvarnby.

ANNONS

Vi har inte första protokollet i arkivet, men föreningen bildades senast 1922 och vid Mölndals stadsfullmäktiges första sammanträde, bjöd den nybildade stadens politikers politiker in DAF in till ett offentligt opinionsmöte.

En viktig politisk fråga

1922 var också året när arbetslösheten i Sverige var som högst i historien (25 procent enligt staten, närmare 35 procent enligt fackförbunden). En av statens lösningar var att organisera nödhjälpsarbete, kallat för AK-arbete, för dem som inte kunde försörja sig själva. De sysselsattes ofta med tungt grovarbete till en låg lön.

Arbetarrörelsen i Mölndal tolkade detta som en form av förtryck mot arbetare. Fackföreningar ville hellre försörja dess arbetslösa medlemmar genom DAF som kom under Mölndals fackliga centralförsamlingens uppsikt.

Insamlingar – ett ”organiserat tiggeri”

Under 1920-talet kom största delen av föreningens inkomst från lokala fackföreningar, framför allt Papyrus fackförening (där Erik Östlund var medlem). Senare kom alltmer pengar och varor från insamlingar, kollekt, bidrag och evenemang.

DAF:s insamlingar ersatte ”individuellt tiggeri” med ”organiserat tiggeri”. Medlemmarna verkade inte betala för medlemskapet, utan fick uppdrag att gå ut i lag till bönder och företagsägare för att samla in olika slags varor för utdelning av föreningens expeditör.

Hög arbetslöshet i Mölndal

1932 var arbetslösheten den högsta i Mölndal sedan 1921, men endast ungefär hälften av kommunens arbetslösa var medlemmar i föreningen.

Man fick bröd från bagerier, kaffekort skänkta av lokala kaféinnehavare, klädespersedlar, badbiljetter (fria bad en gång per medlem per månad) och rabattkort berättigande till nedsatt pris för räkning och klippning hos frisörer. Föreningen delade även ut mjöl, potatis, grönsaker, charkuterivaror, färsk fisk, smör, margarin och specerier, samt presentkort till ved, mjölk och jäst.

1934 flyttade expeditionen till Barnhemsgatan 29 (där gallerian ligger nu) och 1938 till Götaforsliden 4 (mittemot Kråkans krog i Kvarnby).

Anordnade flera evenemang och fester

I arkivet finns information och stora affischer för evenemang anordnade av föreningen under 1930- och 1940-talet, såsom luciatåg, fotbollsmatch, Mölndals mästerskap i dragspel, ballongdanstävlingar, soaréer, kabaré och fester med film, teater, dans, musik, skjutbana, pariserhjul och trolleri. 1931 utgavs De Arbetslösas Jultidning. Andra föreningar också anordnade aktiviteter till förmån för DAF, såsom fotbollsmatcher av Mölndals Idrottsring och Mölndalsrevyn 1937 av IOGT-amatörerna.

Lobbying mot ledamöter i kommunfullmäktige och fattigvårdsstyrelsen var också viktig och ledde, till exempel, till att de arbetslösas barn fick åtnjuta barnbespisningen som pågick i skolorna 1926.

Efter Erik Östlund lämnade DAF:s styrelse, blev han ordförande för Mölndals arbetarekommun mellan oktober 1930 och januari 1934. En av hans sista insatser var att leda förhandlingar mellan socialdemokrater inom DAF, Arbetarekommunen och fattigvårdsstyrelsens arbetslöshetskommitté. Det handlade om ett klagomål från DAF mot kommitténs ordförande Eric Johansson för ”bryskt och olämpligt beteende” och för att ha brutit ett löfte att avsluta pliktarbetet 1 november 1933. Efter mer är tre timmars livlig diskussion beslutades införa samarbete mellan DAF och Arbetslöshetskommitténs socialdemokratiska ledamöter för att skapa bättre samförstånd.

DAF:s avveckling

Styrelsemedlemmar i DAF brukade inte vara kvar länge, eftersom medlemmarna fick avgå när de hade haft jobb i mer än sex dagar i rad. Det blev en stadgeändring 1933 så att tre av föreningens styrelseledamöter alltid skulle komma från fackliga centralorganisationen (FCO).

Med nedgången av arbetslöshet, beslöts att DAF:s räkenskaper skulle överföras till FCO och sköttes av deras kassör 1945 och föreningen kan anses ha då upphört.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Helikopterplatta i centrala Mölndal – planen som aldrig blev av

LÄS MER:Mölndals industri– och hantverksförening – här är hela historien

LÄS MER:Handbollsklubben BK Randi gjorde succé direkt – är de Mölndals första allsvenska lag?

LÄS MER:Lars och Margit Wannerberg brann för hattar – startade Hattsällskapet Huvudsaken

ANNONS