Eije vill fortsätta som brandman i Lindome – men får inte: ”Kommer att bli väldigt tomt”

En brandman kan gå i pension vid 58 års ålder. Eije Berggren från Lindome är snart 68 och skulle gärna ha fortsatt – om han bara fick.
– Jag tror det kommer bli väldigt tomt.

ANNONS

I mitten på 1970-talet jobbade Eije Berggren på Saab Space i Göteborg. Nästan varje dag gick något automatlarm så att räddningstjänsten fick komma. Eije och en jämnårig kompis tittade storögt på och när kompisen förklarade att han fått jobb som brandman i Trollhättan valde Eije, född, uppvuxen och alltjämt boende i Gödeberg, att gå samma väg.

3 april 1978 fick han anställning som brandman nummer 425 i Storgöteborg. Till en början på Tredje Långgatan i Göteborg följt av placeringar i Kortedala, Angered och sedan januari 1998 i Lindome.

– Jag började på den gamla stationen för att kunna ha förtur när den nya invigdes vid lucia året efter, säger Eije Berggren, på plats i en av fåtöljerna i det kombinerade köket/matsalen/vardagsrummet på Lindome brandstation.

ANNONS

LÄS MER:Han servar brandmännen med luft, vatten och godis

Mer ödmjuk till livet

Han är inne på sitt 44:e år som brandman, ett arbete som från en dag till en annan kunnat pendla mellan största glädje och djupaste sorg.

– Det kan fortfarande komma en tår när jag tänker på en tvååring som blev överkörd av en traktor. Jag hade själv barn i samma ålder då och den händelsen sitter fortfarande kvar i huvudet.

Hur har du kunnat hantera sådana händelser?

– Det här jobbet har gjort mig mer ödmjuk till livet. Bilderna kan fortfarande rulla runt i huvudet ibland, men med tiden har jag nog lärt mig att inte ta in dem för länge eller för djupt.

Med den förmågan har han med åren mer försökt se till så att kollegorna inte mår dåligt efter att under ett arbetspass mött döden på nära håll.

– Efter branden på Scandinavian Star (1990) blev det vanligare med debriefing efter allvarliga händelser. Så i dag kommer det alltid en grupp med specialutbildade brandmän och pratar med oss så fort någon till exempel har ställt sig framför ett tåg. Då sitter vi tillsammans med polis och ambulanspersonal för att få en helhet av situationen.

Vad har varit det svåraste för dig som brandman?

– Man har stött på mycket skit genom åren fast i dag har jag så mycket rutin. Det svåraste är ändå att hantera folks känslor. Att ta hand om en del anhöriga kan vara skittufft.

Eije Berggren tjänstgjorde aldrig 29 oktober 1998 när brandkatastrofen på Backaplan inträffade, den som tog 63 unga människors liv.

– Jag var ledig den kvällen så jag var aldrig med. Det var många från oss som mådde dåligt efter den händelsen eftersom så många omkom och skadades. En lärdom vi tagit med oss från Backa är att vi alltid åker med fler bilar direkt på ett larm, det gjorde vi inte på samma sätt innan.

Tre insatser han aldrig glömmer

1. ”Jag har alltid tyckt om att röra mig i naturen så skogsbränder gillar jag. 1984 fick vi ett larm om en storbrand i Vättlefjäll (Angered). Jag vet inte hur stort området som brann var, men det var svart i hela skogen och vi fick stanna kvar i flera veckor för att ta hand om brandhärdarna som blossade upp på nytt”.

2. ”1 augusti 2017 började det brinna i en industrilokal på Kryptongatan i Åbro. Det blev en rökgasexplosion så att väggarna rasade över en kollega. Tack och lov fick han upp en hand ovanför rasmassorna så att han snabbt kunde få hjälp. Själv stod jag på den motsatta sidan av byggnaden. När jag hörde att det small vände jag mig om och sprang bort så fort jag kunde”.

3. ”Länge var jag både brandman och ambulansförare. Jag minns så väl en av mina första förlossningar i Angered. Min kollega gick ut i bilen för att hämta sterila handdukar men innan han var tillbaka hade barnet redan kommit ut. Den glädjen som hela familjen visade efteråt var helt otrolig. Alla kom in i rummet och applåderade. Det var häftig upplevelse”.

Bandvagnen – en ögonsten

Utryckningarna kan handla om allt från brand till trafikolyckor, drunkningstillbud eller att rädda en häst som fastnat i sank mark. Och trots att brandbilen ofta är det klassiska fordonsattributet så hittas även en bandvagn, en sexhjulig motorcykel och en motorbåt på stationen i Lindome. Bandvagnen har blivit något av Eijes ögonsten.

Eije Berggren med sin ögonsten – bandvagnen.
Eije Berggren med sin ögonsten – bandvagnen. Bild: Martin Björklund

– Här i Lindome är vi specialiserade på terräng och skogsbränder så jag har jobbat mycket med bandvagnen så att den ska fungera så bra som möjligt, säger Eije som ansvarar för internutbildningar i såväl bandvagn som motorcykel och motorsåg.

LÄS MER:Skånhällaskolan översvämmad – stora delar vattenskadade

Hårt fysiskt test

Oavsett om en brandman är 25 eller 65 år så är kraven på god fysik hög inom räddningstjänsten. I oktober genomför Eije Berggren sitt sista obligatoriska fystest. Med 24 kilo utrustning på ryggen ska han under åtta minuter ta sig 800 meter på ett löpband med en lutning på sju grader. En uppgift han inte räds alls.

– Jag tränar nästan i samma tempo på femkilometersspåret i Bunketorp. Och då har jag 25 kilo i ryggsäcken.

Är det värt allt slit?

– Absolut. Jag håller ju mig fortfarande smärt…

Eije Berggren

Ålder: 67. Fyller 68 den 3 december.

Familj: Tre barn (43, 40, 20) samt sex barnbarn.

Född, uppvuxen och boende: I Gödeberg, Lindome.

Yrke: Brandman på Lindome brandstation.

Intressen: Kör motorcykel (har en Yamaha Virago 1100 cc). ”Det är gott att komma ut”. Har en båt i Kungsbacka. ”Jag gillar att fiska”. Renoverar hemma. ”Jag tycker om att pilla och lösa problem. Jag är väl lite av en innovatör”.

Okänd talang: ”Jag kan vinka med öronen” (skratt).

Aktuell: Går mot sin sista höst i yrkeslivet. Inne på sitt 44:e år som brandman.

Pension vid 58

En brandman kan gå i avtalspension vid 58 års ålder. Det var aldrig aktuellt för Eije som valt att fortsätta så länge han bara får. 1 december genomför han sitt sista nattpass – förutsatt att han klarar fystestet – men hur livet ska te sig när han inte längre får gå till jobbet verkar fortfarande diffust.

– Det är jättesvårt. Jag tror det kommer bli väldigt tomt att inte ha det här vardagliga. Kamratskapen, att komma till stationen, tjöta med kollegorna och lösa problem.

LÄS MER:Insatschefen om branden i Lindome: "Skadorna är jättestora"

Tröstare och problemlösare

Som stationens problemlösare har Eije Berggren gjort sig ett namn. Oavsett om det handlar om att klippa loss en person ur en bil, få bandvagnen på rätt väg i en mörk och sörjig skog eller hitta en fungerande arbetsbelysning till sexhjulingen, så har det varit Eije som värkt fram lösningen.

– Det är nog det roligaste, att få gå och lura lite grand för att fixa ett problem. Man behöver alltid sätta sig in i och förbereda sig mentalt på vad som väntar redan innan man kommer till en olycka.

Vad kommer du att sakna mest från ditt arbetsliv?

– Att få hjälpa folk. Det har hela tiden varit det roligaste. När vi åker ut på på en IVPA (i väntan på ambulans) så handlar det inte bara om att ta hand om den drabbade utan anhöriga också. Att få vara en tröstare – och att få lösa problem. Förhoppningsvis kan jag få komma tillbaka till stationen och hjälpa till när det är dags för bandvagnsövningar …

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS