Festival fyllde Torrekulla med blues- och jazzkändisar

Sommaren 1997 stod Bosse Stenhammar och Tomas Bjernestad och pratade på ängen bakom Torrekulla vandrarhem. Det blev starten på Torrekulla blues- och jazzfestival, där bland annat Louise Hoffsten och Rolf Wikström spelat.

ANNONS

Bosse Stenhammar är lite av en legend i musiksverige som grundare av Mosebacke etablissemang och Stockholm jazzfestival. Tomas Bjernestad var inte heller en helt ovan festivalarrangör. På 1980-talet så arrangerade han Årjängs jazzfestival i Värmland. Där spelade bland annat artister som Maxine Sullivan, Dizzy Gillespie och Cornelis Vreeswijk.

Konceptet den här gången var att starta en blues- och jazzfestival på ängen bakom vandrarhemmet Torrekulla i Kållered som ligger precis på gränsen till Sandsjöbacka naturreservat. Samma höst startade Tomas Kulturföreningen Arrangemanget, som skulle stå som arrangör för festivalen.

LÄS MER:Efter krisen – nu storsatsar vinylfabriken i Lindome

Den första upplagan av Torrekulla blues- och jazzfestival gick av stapeln i juni 1998. Festivalen hade redan från starten en hemsida, något som inte var vanligt då. Bland artister som spelade kan nämnas Louise Hoffsten, Marie Bergman & Bohuslän Big Band, Mo Blues med Daniel Lemma som sångare samt den norske bluesgitarristen Vidar Busk.

ANNONS

Fixade spelningar på Bassment

Utöver festivalen ordnade föreningen även spelningar på ungdomsgården Bassment i Kållereds Centrum i samarbete med föreningen Ungdomsrock i Kållered och Kållereds Ungdomsförening. Dessa föreningar hade under nittiotalet ordnat spelningar med flera punkband som exempelvis de legendariska Troublemakers. Tyvärr har inte Föreningsarkivet några handlingar från dessa föreningar så om det finns några där ute som har foton med mera får de gärna kontakta oss.

LÄS MER:Arrangörerna ger upp – Åbys countryfestival ställs in igen

En artist som spelade på Bassment var Lars Winnerbäck som precis hade släppt sitt genombrottsalbum ”Med solen i ögonen” och turnerade med punkhjälten Johan Johansson i bandet.

Arrangemanget anordnade även musikkvällar på Torrekulla vandrarhem, där Ola Magnell kanske var den mest namnstarka och uppskattade.

Karriärens bästa spelning

Till andra upplagan av festivalen 1999 bokades tunga akter som Little Charlie & the night cats, Rolf Wikström och Jojje Wadenius (som spelat med Aretha Franklin, Steely Dan och Blood, Sweat & Tears). Festivalen blev både ekonomiskt och musikalisk lyckad med 1 400 betalande besökare på lördagen allena.

LÄS MER:Glädjebeskedet: I år blir det sommarteater igen

En mycket bejublad spelning på lördagen var Little Jenny & the blue beans. Ett mycket kraftfullt bluesband med den munspelande frontkvinnan Jenny Bohman på sång.

Festivalen avslutades sedan med en magisk spelning av Sveriges okrönte blueskung Rolf ”Roffe” Wikström. Efter spelningen sa han tårögd att han hade gjort en av sin karriärs bästa spelningar. Wikström skulle egentligen spela en timme men det hann passera två timmar innan han gick av scen. Han sa även att ”i dag kan jag stå för varenda ton som jag spelade”.

Femte gången jämnt

Efter andra upplagan på Torrekulla fick föreningen erbjudandet, av Mölndals kommun, att flytta festivalen till manegen på Gunnebo Slott. Arrangemanget biföll erbjudandet då det ingick ett förlustbidrag och man var trött på att en utomhusfestival är så väderberoende.

LÄS MER:Pensionärerna fixade sommarfest i Hällesåker

På Gunnebo Slott anordnades festivalen 2000–2002 med akter som Mike Sanchez, Knock out Greg & blue weather och Sven Zetterberg.

Efter den femte festivalen kände de drivande parterna i föreningen att de hade kommit till ett vägskäl. Att arrangera festivalen hade varit mycket givande men också krävande. De tyckte att antingen skulle de göra en rejäl satsning eller lägga ner. Det slutade med att den femte upplagan också blev den sista.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS