Efter krisen – nu storsatsar vinylfabriken i Lindome

Vägen har varit skumpig för Sveriges enda tillverkare av vinylskivor. På ett drygt år har Spinroad vinyl factory i Lindome tvingats säga upp nästan all sin personal, anställt den igen och fått mer att göra än någonsin.

ANNONS
LocationMölndal||

– Det har varit en stor berg- och dalbana sedan vi startade för tre år sedan. I februari 2020 hade vi riktigt bra resultat – vi gick plus för första gången och gick ut och firade. Sen kom corona. Det var förödande, säger Pedro Ferreira, ägare av Spinroad vinyl factory i Lindome.

Och förödande är nog rätt ord. Läget för musiker blev minst sagt osäkert och skivbolagen drog tillbaka sina beställningar på att trycka vinylskivor. I maj 2020 var Pedro tvungen att säga upp fem av sex anställda för att klara företaget.

– Vi hade jobbat ihop länge. Att säga till dem att de inte kunde vara kvar var det svåraste jag någonsin gjort, säger han.

ANNONS

Läskigt läge

Pedro och hans enda anställde slet för att klara av de ordrar de hade kvar. Det såg mörkt ut och ingen visste hur länge krisen skulle hålla i sig.

– Jag är verkligen envis och gillar inte att ge upp, men ett tag tänkte jag att alla mina investeringar och allt jobb jag gjort i Sverige var på väg att gå upp i rök. Det kändes som att det inte fanns något jag kunde göra åt det, det var bara att åka med. Det var läskigt.

LÄS MER:Lindomeparet släpper nytt album: ”Gör musik för alla”

Men så tog allt en oväntad vändning. En beställning på 15 000 skivor kom tillbaka i juli.

– Det var första tecknet på att det kunde vända, säger Pedro och berättar att han och kollegan fick ta hjälp av vänner och investerare för att kunna trycka så många skivor.

Bästa året

I augusti började corona bli något positivt, ur skivsynpunkt. Folk var hemma, det fanns inga konserter att gå på och musikälskare började köpa vinylplattor i stället.

– 2020 blev ett av de bästa åren för vinyl, vi har aldrig haft så mycket att göra. Det säljs nästan lika många vinylplattor nu som 1976, men med 20 procent av dåtidens infrastruktur, säger Pedro och menar att det alltså finns gott om arbete för de som är i branschen.

LÄS MER:De öppnar skivbutik i centrum: ”Vinyl är en trend som ökar”

Trots det såg siffrorna dystra ut under förra året och början på detta. Resultatet för 2020 landade på minus 2,5 miljoner kronor. Lite sämre än året innan. Att vinsten dröjer några år hade Pedro räknat med och han och investerarna fortsatte pytsa in pengar.

En bit in på 2021 förbättrades läget också ekonomiskt, berättar Pedro. Nu är tio personer anställda på Sveriges enda vinylfabrik och de behöver en ny lagerlokal för att få plats med alla skivor. Beställningarna rullar in.

– Vi förbereder oss för att inte kunna sova så mycket i augusti och september, säger Pedro och berättar att de kommer att gå från att jobba ett skift till tre om bara några veckor för att hinna med allt.

LÄS MER:Nu säljer de Lilla Spinneriet: ”Har varit en jättehärlig resa”

I oktober är planen att maxa tillverkningen och spruta ut 35 000 skivor i veckan.

I början var det främst indie-skivbolag som ville få skivor tryckta hos Spinroad vinyl factory. Men efter ett tag började också de stora bolagen, som Universal och Sony, höra av sig.

Tror på framtiden

Att försäljningen av vinyl kommer minska när konserterna drar igång igen tror inte Pedro.

– Alla de stora skivbolagen startar avdelningar för fysiska produkter, som skivor, igen. Vinyl är ett fantastiskt format med låttexter och konst på omslaget. Folk vill samla på saker de gillar och folk älskar musik, säger han.

LÄS MER:Stor längtan efter livemusik: ”En del gråter från första tonen”

Planen för framtiden är att fortsätta växa. Kanske till och med starta en extra vinylfabrik utomlands.

– Vi tittar på möjligheten att öppna Spinroad i andra länder också, framför allt i Kalifornien. Jag tror det är en bra idé.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS