Här är historien bakom Lindome GIF – så växte fotbollen fram på orten

Idrott har länge varit populärt i Lindome. Det började redan på 1920-talet då flera kvarterslag, som Anderstorps IF, Lindome JUF, Stationens IF, Hällesåker IF samt Ranered i blygsam skala i började spelade fotboll.

ANNONS
|

Det var mest fråga om träningsmatcher eller vänskapsmatcher och det var till och med några Göteborgslag som hittade vägen ut till Lindome för att spela.

Om Anderstorps IF berättas att de första fotbollströjorna, gul- och svart randiga, inköptes 1921. Var och en fick dock betala sin tröja, men äntligen hade man enhetlig klädsel. Pojkarna var så stolta över sina fina tröjor att de på lördagskvällen hade dem på sig på Festplatsen. Men några speciella fotbollsskor var det nog lite si och så med.

En annan episod var när den första läderfotbollen skulle inköpas, varvid en gosse fick bege sig till Kungsbacka för inhandla den. När grabben återkom med tåget till Lindome stod lagkamraterna och väntade på honom och sedan kickade man bollen mellan sig hela vägen upp till Anderstorp under stor glädje.

ANNONS

125 kronor skänktes

Direktör Adler på Ekered skänkte 125 kronor som grundplåt till ett vandringspris i en intern serie i Lindome som pågick under åren 1926–28. Medverkande lag var Anderstorps IF, Hällesåker IF, Ranered, Lindome JUF och Stationens IF. Vandringspriset, en stor pokal hemfördes för alltid av Anderstorps IF genom dess segrar 1926, 1927 och 1928.

Fotbollsplaner var det också problem med. En var belägen i övre Valåsdalen, strax intill ”Sillalyckan”. Arrendet för planen var på 5 kronor per år. Men när bonden 1927 behövde marken till annat fick man hyra in sig på en plan vid nuvarande Annestorpsvägen.

Inför en match så samlades man vid planen på söndagsförmiddagen och slog gräset med lie och därefter kritades linjerna. Sedan fick man åka hem och äta innan det var dags för match. På grund av brist på fotbollsplaner i Lindometrakten beslutades det den 14 juli 1947 att fotboll för seniorer skulle upphöra tillsvidare – dock fortsatte den ungdomsverksamhet som fanns.

Anderstorp var upptaget

I början av 1928 sökte Anderstorps IF vinna inträde i Riksidrottsförbundet, men det gick inte att bli medlem under det namnet då det redan fanns en klubb i Småland med detta namn. Lindome IF bildades då genom sammanslagning av Lindome JUF, Anderstorps IF och Stationens IF.

Det fanns också fler idrotter förutom fotboll. 1941 beslöt klubben att söka inträde i Svenska Orienteringsförbundet och likaså bildades en skidsektion. År 1944 beslöt man att handboll skulle tas upp på klubbens program. Senare tillkom även bordtennis, boxning, bandy, simning och allmän idrott.

Damsektionen bildades

Kvinnorna kom på allvar in i föreningen 1959 då en damsektion bildades och de ägnade sig huvudsakligen åt gymnastik. 60-talet blev tragiskt för föreningen då ekonomin låg i botten och många spelare lämnade föreningen, detta gjorde att fotbollen för seniorer återigen fick upphöra. Bandy och gymnastik fanns kvar och man startade till och med ett ungdomslag i ishockey.

Idag är Lindome GIF en av de största fotbollsföreningarna i Göteborgsområdet och klubbdräkterna är numera svartvit-randiga, precis som zebrorna.

Stort tack till Claes Annerstedt som samlat information om Lindomes tidiga fotbollshistoria.

LÄS MER:Elin Carbe var en stjärna med kameran – här är sju av hennes bästa bilder från Mölndal

LÄS MER:Lindome sångkör är en av landets äldsta körer – har sjungit i SVT och på Skansen

LÄS MER:Margit Wannerberg var ett modelejon – här är tre av hennes finaste klänningar

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS