Lindome sångkör är en av landets äldsta körer – har sjungit i SVT och på Skansen

Lindome sångkör fyller 122 år i år. Den är därmed en av de äldsta körerna i landet. När den bildades 1875 fanns i Halland endast en kör, den i Nösslinge.

ANNONS
|

Det var folkskollärare Anders Branbér, som startade kören. Han ledde den själv i många år. Efter honom kom någon som hette Eklund och sedan leddes kören i åtskilliga år fram till 1927 av Landén. Under ett par år hette ledaren Malmqvist, så kom Walter Åshammar, sedermera rektor i Lindome och Gustav Josefsson, som förutom att vara lärare också var organist i Lindome kyrka.

LÄS MER:För 100 år sedan myllrade det i Kvarnbyn – känner du igen någon från strumpfabriken?

Därefter har det varit kyrkomusikerna i Lindome församling, Mats Packendorff och Ellen Finnilä Göransson, som lett kören som även bytt namn under de sistnämndas ledning till Lindome kyrkokör och Lindome vokalensemble.

Kören som hela tiden haft 30–35 medlemmar har under årens lopp haft många samarbeten med andra körer både i Sverige och utomlands. I början sjöng man mest fosterländska sånger medan man nu sjunger mer sånger med kyrklig prägel. De har också deltagit många år på Hallands körförbunds sommarting med 100-talet deltagare.

ANNONS

Bland annat deltog kören 1951 i den stora Sångarfesten i Stockholm där man sjöng på Sollidenscenen på Skansen, under Johannes Norrby, och i Blå hallen.

LÄS MER:Rut Adler hamnade i skuggan av sin man Axel Adler – här är hennes historia

På fastlagssöndagen 1974 medverkade kören i tv och de har också i många år sjungit vårsånger på Lindome Lions valborgsmässofirande. Man har också kunnat höra kören vid julottor och andra stora helgdagar i kyrkan. Kören har under åren rönt stor uppskattning och fått många lovord från åhörarna.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS