Historien om Norbergarna – en travtränarsläkt från Balltorp

År 1966 fick travtränaren Uno Norberg ett eget stall, ”Stenstallet”, som han behöll till 1992. Uno Norberg från Balltorp var under sin livstid en av de mest framgångsrika på Åbyfältet.

ANNONS

Travfolk träffar man på de mest oväntade ställen. På Kikås kyrkogård arbetar travtränaren Peter Norberg, som har mycket att berätta från Åbyfältet. Hans far, travtränaren Uno Norberg (1931–2017), dök upp då och då i tidningarnas spalter, när hans hästar hade sprungit hem pokaler och pengar.

Även Peter själv finns med på åtskilliga fotografier och i många tidningsartiklar i den samling av tidningsurklipp och fotografier, som Peter har låtit mig låna. Peter föddes 1956 och är vid det här laget även han en av Åbys veteraner.

Uno Norberg kom från Balltorp

Peters pappa Uno Norberg var född i Mölndal. Barndomshemmet låg i byn Balltorp, vid ”Kickiböabacken”, som är backen upp mot Sisjön.

ANNONS

Fadern hette Axel Norberg och arbetade på Soab, oljeslageriet, i Mölndal. Där lastade han linfrökakor. Han fick en hjärntumör och åkte till Stockholm, där han opererades av Sveriges på den tiden ledande hjärnkirurg, professor Olivecrona.

Operationen misslyckades dessvärre, och Axel Norberg återvände till Mölndal i en likkista. Hustrun och barnen hämtade honom på Mölndals Nedre järnvägsstation. Han efterlämnade sju barn. Några av dem var utflugna, men det blev ändå svårt för hans änka.

Uno hade en yngre syster, som hette Siv. Efter faderns död blev han lite grand av en extrapappa åt henne och hjälpte henne när han fick inkomster.

Stora framgångar och färre hästar

Uno Norberg började som lärling och blev tränare 1965. Året därpå fick han ett eget stall i det så kallade ”Stenstallet” på stallbacken ute på Åbyfältet. Han behöll sitt stall fram till 1992. Därefter hjälpte han sin son Peter Norberg fram till 2011.

Han var ”en vänlig man som alltid spred trivsel omkring sig”. Här som alltid är det så att verksamheten måste gå runt och bära sig. Travtränarna måste få in pengar av hästägarna. De måste dessutom vinna så mycket prispengar att tränaren kan leva av sin verksamhet.

År 1971 meddelade Göteborgs-Tidningen att Åbys unge champion Olle Elfstrand hittills hade kört in 789 750 kronor under detta år.

”Men en nästan än märkligare prestation har Uno Norberg svarat för. Genom dubbelsegern i söndags kom Uno över 400 000 kronor i inkörda pengar på Åby i år ... och då skall man ta i beräkningen att Uno Norberg bara har ett 25-tal hästar i träning, medan Olle Elfstrand har ca det tredubbla! Räknat i genomsnitt är Uno alltså klart framgångsrikast”, stod det.

Mycket mer finns att berätta. Nästa gång skall vi gå vidare.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Förre Åbytränaren Leif Borg har avlidit: ”Hade alltid glimten i ögat”

LÄS MER:Idrottsrörelsens framfart i Mölndal – så bildades Mölndals Idrottsring

LÄS MER:Då fick man ta hästomnibus eller roddbåt från Mölndal till Göteborg

LÄS MER:Tiden när jordbruket och torghandeln blomstrade i Mölndal

ANNONS