Leif Augustsson fotade fabriksmiljön på Soab i Mölndal

Tack vare Leif Augustssons bilder går det att få en glimt av hur livet och arbetet på Soab i Mölndal var.

ANNONS

Företag är i olika hög grad slutna miljöer och det ofta av goda skäl, man verkar ju på en konkurrensutsatt marknad. När det fotograferas så sköts det av anlitade fotografer. På företaget Soab i Mölndal var det inte annorlunda, där rådde fotoförbud. Det fanns några personer som hade access och en av dessa var Leif Augustsson (1925–1998).

Masthuggspojken som älskade Mölndal

Artur Leif Albert Augustsson föddes den 4 december 1925 i Masthugget i Göteborg. Leif gick och utbildades sig på Göteborgs tekniska institut där han tog ingenjörsexamen i ämnet kemi. Därefter blev han en många tekniker som blev headhuntade till kemiföretaget Soab som efter andra världskriget valt att göra en stor satsning, inte minst på forskningssidan.

ANNONS

Företaget var en mycket internationell miljö, inte minst beroende på att ett stort antal högutbildade krigsflyktingar funnit en plats här. Det fanns med andra ord många livsöden och mycket kompetens samlad. Här började Leif arbeta som laboratorieassistent, år 1955, efter en tid i Skåne och familjen Augustsson bosatte sig i Mölndal.

Detta var för övrigt under Hilding Helmersson era som vd för företaget. Fyra år senare hade Leif avancerat till laboratoriechef (Lab 1). Han var en nyfiken och driven person och någon gång på vägen fick han smeknamnet ”Stålmusen” (han var energisk och relativt liten till växten). På 1970-talet följde han med när företaget, då ägt av MoDo, flyttade sin laboratorieverksamhet till Stenungsund och han var med och byggde upp denna, men valde att återvända till Mölndal. Då blev han produktionschef. En bit in på 80-talet gick han vidare till Volvo.

Kulturarvet nära hjärtat

Leif var mycket historieintresserad och var stolt över att vara en masthuggspojk och var mycket engagerade i Föreningen Gamla Masthuggspojkar och Göteborgs hembygdsförbund. Han var ofta indragen i rivningsdebatten på 1960- och 70-talen och han dokumenterade de gamla miljöerna i Göteborg Han kände också starkt för Mölndal och var angelägen om att Mölndals Kvarnby skulle bevaras.

Han dokumenterade miljöerna i Kvarnbyn med omnejd och företaget han arbetade på. I slutet av sin yrkesbana hade han en antikaffär på Såggatan i Majorna. Till artikeln fogas några bilder som visar hur Leif valde att se på sin omgivning, hans fotografiska blick om man så vill.

LÄS MER:Här räddas Mölndals uråldriga historia – digitaliseras för framtiden

LÄS MER:Soab i Mölndal blev viktiga i tillverkningen av PAS – ett läkemedel mot tuberkulos

LÄS MER:Se Allaert van Everdingens unika Mölndalsbild – tecknade av forsen i Kvarnbyn 1644

ANNONS