Lindome centrum lyste upp med julsånger, varmkorv och hundskall

Ingen av dem som Mölndals-Posten talar med på lördagen har upplevt en så stor julmarknad i Lindome centrum. Barn pysslade, en alla-kan-sjunga-kör uppträdde med julsånger, och längst in på parkområdet visade konstnärligt lagda hundar upp sina bästa piruetter för familjerna.

ANNONS
|

– Vad tycker du om katter, Riff?

Den stora, uppspelta hunden kryper ihop och gömmer nosen under tassen. Nej, Riff gillar inte katter alls. Det är tydligt.

Utöver att ställa frågor till mirakelhunden, som är här tillsammans med Kungsbacka brukshundsklubb, får åttaåriga Olivia Söderberg från Lindome kasta byggklossar på gräsmattan i parken. Dessa nosar Riff snart fram fram, plockar upp med käkarna och slänger i en liten medhavd papperskorg hos matte Anna Halfvarsson, 42.

LÄS MER:Hundratals kom till julmarknad på Glasbergsskolan – i sju minusgrader: ”Definitivt värt det”

– Han älskar att showa för barn. Han ger mig en blick som säger: Du kan gå nu, jag fixar det här, säger Anna.

ANNONS

Ganska mysigt

Olivia berättar att hon först var lite nervös, men att Riff var så snäll att det snart lättade.

– Det var kul att få honom att göra en massa olika tricks. Roligast var nog när han snurrade runt en pall, säger Olivia.

LÄS MER:Gammaldags julmarknad lockade besökare till Börjesgården

– Vanligtvis arrangeras lite större evenemang i Hällesåker eller kring kyrkan, så det här är trevligt. Det kanske är lite mindre än jag hade trott, men jag tycker att det ser ganska mysigt ut ändå, säger hennes pappa Alexander Söderberg, 39, som tittade på från läktarplats medan Olivia och Riff lärde känna varandra.

Härlig mix av människor

Är det en blivande tradition vi såg i centrala Lindome på lördagseftermiddagen? Om så blir fallet kommer nog ingen av de närvarande att klaga.

LÄS MER:Bifrostkyrkans julmarknad ställs in igen

Ett tag tycktes allt hända på en och samma gång. Lindome församlings våga-sjunga-kör tog ton till kända och mindre kända julsånger vid trappan till jättegranen. Familjer spelade bingo, åt varmkorv och pysslade. Riff och hans kompisar gav upp skall. Biblioteket sålde billiga bokklappar, och, alldeles vid torgets mynning, fick barn tävla i den urgamla marknadskonsten att få ner staplade koppar – med pingisrack och pingisboll som verktyg.

Kålleredsbon Anton Andersson, 40, besökte marknaden med Sofia Alhquist, 35, och parets tvååriga dotter Ines. Den första etappen blev det gamla bankhuset, där Ica Supermarket ordnat en pysselhörna och ställt fram porslin och målarfärg till barnen.

– Det var perfekt för oss att åka hit eftersom vi var lediga båda två. Jättebra arrangemang. Man beblandar gammal och ny själ tillsammans, vilket är härligt, säger Anton.

LÄS MER:Tusentals besökare på Jul i Kvarnbyn: ”Vi är här för att få lite julkänsla”

Vad betyder det?

– Som du ser på gatorna är det många av besökarna som säkert har bott här väldigt länge, och så vi då, som är nyinflyttade sedan bara några år tillbaka. Barn, vuxna, det blir en härlig mix av människor.

– Jag har en katt! Och jag har ätit en pepparkaka, säger Ines.

Centrum behöver liv

Bland utställarna hittas de två Lindomebaserade småföretagarna Jennifer Ollis Blomqvist, 44, och Josephine Demierre, 46, som är kompisar och bestämde sig för att dela bord i år.

– När vi hörde att det skulle arrangeras tänkte vi att vi skulle vara med och stötta och ha roligt, jag med mina böcker och kort, Josephine med sina blommor. Centrum behöver lite liv tycker jag, så det är ett mycket bra initiativ. Det är en fin julstämning med många besökare och alla är glada, säger Jennifer.

LÄS MER:Årets Mölndalsbo prisades på Gunnebo slotts julmarknad: ”Väldigt glad och rörd”

De här julkorten började du knåpa ihop i oktober. Fick du julstämning först av alla tror du?

– Jajamen! Jag har gjort 98 stycken, så nu har jag väl julstämning ända in i mars, säger hon och skrattar.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS