Moulin Rouge, Mollan eller KB-baren – här är bilder från klassiska utestället i Mölndal

Var detta syndens näste eller bara ett helt vanligt uteställe under det glada 80-talet? Var ryktena sanna om alldeles för galanta damer och livs levande hästar bakom baren? Det handlar om restaurangen Moulin Rouge, KB-baren, eller kort och gott Mollan, som under närmare fem år drevs i Bengts och Roberts Sälls regi under mitten av 1980-talet.

ANNONS
|

Namnet Moulin Rouge förpliktigade. I Paris fanns det drygt 100-åriga nöjesetablissemanget med samma namn, i Mölndal fanns biografen Röda Kvarn som tidigare låg i samma byggnad på Nämndemansgatan 1.

När Bengt Säll köpte fastigheten omkring 1983 påminde kvarlämnade filmaffischer och gamla biografprojektorer om husets historia. En snickare, som hjälpte till med att bygga upp restaurangen med bland annat inredning från Henriksbergs konkurslager i Göteborg, tyckte att krogen borde heta Moulin Rouge, men lade till ”utan galanta damer”, berättar sonen Robert Säll.

– Det blev det ju ändå senare, fortsätter han.

Även Sahlins Terrass lockade

Det började med knattedisco, men gradvis övergick verksamheten till att bli en festplats för vuxna. Under mitten av 1980-talet var Moulin Rouge tillsammans med bland annat restaurangen Sahlins Terrass i Mölndals centrum, och White Corner och Kangaroo på Göteborgssidan, en del av de unga Mölndalsbornas nöjesliv.

ANNONS

– Det fanns också en illegal klubb på Lyckholms. Den var svår för oss att konkurrera med eftersom de körde svart, berättar Robert Säll.

Det gick bra trots den orättvisa konkurrensen. I Robert Sälls privata fotoalbum finns bilder på kockarna i restaurangköket, på festlokalen, på kvällar med bland annat modevisning och på de långa köerna utanför. De unga Mölndalsborna kom. Det kom till och med långväga gäster – men de flesta var arbetare som jobbade på Papyrus.

Höjdpunkt för arbetarna på Papyrus

Det kunde bli stökigt på fredags- och lördagskvällarna.

– Eftersom vi hade slagsmål på både ut- och insidan kallades krogen KB-baren, efter en boxningsarena i Köpenhamn, minns Säll.

– De som arbetade på Papyrus spenderade hela lönen hos oss och fick upplevelser för pengarna. Det hände något mer än att man bara drack öl. De fick något att prata om hela den kommande veckan på jobbet. Så slagsmålen hos oss och allt som hände var deras stora grej, berättar Säll.

Samarbetade med Åbytravet

På torsdagskvällarna samarbetade restaurangen med Åbytravet. Då dekorerades lokalen med sadlar och andra hästattribut med vilda västernstuk, personalen tog på sig cowboyhattar och Robert Säll tog med sig sin häst inomhus en gång. Ryktet var alltså sant.

– Det hade inte hälsovårdsmyndigheterna gillat. Men det är preskriberat nu.

Hur var det då med de galanta damerna? Jo, de dök också upp, liksom en del avklädda, dansande män. Också det preskriberat. Det var dock inte någon porrklubb – den verksamheten kom långt senare. 1988 sålde Robert Säll Moulin Rouge och flyttade sin restaurangrörelse till andra lokaler.

1991 stängdes också konkurrenten Sahlins Terrass och med det gick en viktig del av Mölndals festhistoria i graven.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Mölndals industri– och hantverksförening – här är hela historien

LÄS MER:Här är historien om stadsdelen Trädgården i Mölndal

LÄS MER:Victor Samuelsson drev en strumpfabrik i Kvarnbyn: ”Förstklassig produktion”

ANNONS