Samuel Seffo menar att det går att göra varje kund glad. Mest handlar det om att se människan, inte bara fokusera på det som ska sys.
Samuel Seffo menar att det går att göra varje kund glad. Mest handlar det om att se människan, inte bara fokusera på det som ska sys. Bild: Anna Mattisson

Samuel syr för att göra världen bättre


– Att göra kunder nöjda sprider glädje. Och en glad människa är en harmonisk människa för samhället, säger Samuel Seffo. I oktober flyttade han Samuels skrädderi och högtidskläder från Göteborg till hemkommunen Mölndal.

ANNONS
|

Ögonen strålar på Samuel Seffo, och när dörren till skrädderiet rasslar till skiner han upp ännu mer. En man i hatt kommer in med sin täckjacka, där dragkedjan krånglar. Samuel pratar och skämtar och det syns hur den lite osäkra kunden slappnar av. När mannen går är det med ett stort leende.

– Vill man göra någon glad så kan man, det viktiga är att se personen, säger Samuel och ser förvånad ut när jag frågar hur han gör för att se dem han möter. Det är så självklart.

– Jag siktar på personen, inte på vad de ska lämna. Jag börjar inte med att prata om jobbet. Om jag lär känna människan blir det också lättare att veta hur de vill ha det med kläderna, säger Samuel som både lagar, syr om och syr nytt, hyr ut finkläder och säljer dem.

ANNONS

LÄS MER:Kyrkan i Lindome tvingas pausa mottagningen av kläder till de branddrabbade

Inspirerad av mamma

Samuels intresse för sömnad kom tidigt. Som liten tjuvkikade han på sin syende mor, på hur nålen kom upp genom tyget på för honom helt oväntade sätt. Fascinationen i det födde en idé, och när en vän frågade vad han ville jobba med när han blev stor var svaret självklart: han skulle bli skräddare.

Redan som tolvåring gick han in som springpojke åt en skräddare, och fortsatte sedan som lärling på flera olika skrädderier. Den assyriske pojken ville lära sig så mycket han kunde.

När Samuel kom till Sverige i början av 1980-talet dröjde det inte länge innan han tog mästarbrev och öppnade eget. Han hade haft eget företag redan tidigare, men var fortfarande i 20-årsåldern när han tog emot sin första kund i det nya landet.

Bor i Mölndal

Sedan dess har det fortsatt. För 35 år sedan öppnade han skrädderi på Skanstorget i Göteborg. När lokalen han hyrde skulle byggas om till restaurang flyttade han skrädderiet till Mölndal, där han bor. Nu har det gått ett halvår sedan den obligatoriska inflyttningsorkidén tog plats i fönstret, och allt är fortfarande inte helt på plats. Kunderna går först, hyllor får hamras upp när det finns tid. Dessutom har han fått ett nytt problem att förhålla sig till.

– Jag fick problem med händerna, de tror att det är artros. Jag måste träna. Det dyraste man har är fingrarna, säger han och berättar att det gör ont ibland när han knyter trådar.

– Men man vänjer sig. Man måste lära känna sin kropp igen och hantera det.

Samuel kom in i skrädderibranchen som 12-årig springpojke. Efter att ha haft eget skrädderi i Göteborg i 35 år har han nu flyttat det till Mölndals Torg.
Samuel kom in i skrädderibranchen som 12-årig springpojke. Efter att ha haft eget skrädderi i Göteborg i 35 år har han nu flyttat det till Mölndals Torg. Bild: Anna Mattisson

Lugnt läge

Att hålla till i Mölndal har ett helt annat lugn än i Göteborg, tycker Samuel. På gott och ont.

– Det är väldigt harmoniskt och lugnt. Men jag har tappat kunder. Antingen beror det på covid eller på att det är för långt att åka, säger han och hoppas att kunderna från Göteborg ska hitta till Mölndal på sikt.

LÄS MER:Efter sju års funderande – så fick Nils billigare el från solen

Också byggställningarna som effektivt blockerar delar av hans butiksfasad tror han påverkar. Kunder ringer då och då för att fråga var det är han håller till, trots att Mölndals Torg inte är så stort. Men allt fler hittar fram.

Människokärlek

Så byter han ämne. Lyser upp igen och berättar om ordnar han är med i sedan lång tid tillbaka. Om Odd Fellow och Göta Par Bricole.

– En kort tid var jag med i Frimurarna också. Jag är en väldigt nyfiken människa och samhällsintresserad, säger han och skjuter fram en utskrift om hjälporganisationen Caritas svensk-mesopotamiska förening, där han sitter som ordförande i Göteborg.

LÄS MER:Ikeas second hand-satsning öppnar i Kållered

Att det skulle vara ovanligt att vara med i den sortens föreningar tycker han inte. Allt han gör handlar om en sak, i jobb och i fritid:

– Människokärlek. Vi kom till världen för att lämna något efter oss. Kan man göra något för sig själv och människorna så ska man det, säger Samuel.

Samuel Seffo

Ålder: 56 år.

Bor: I Bifrost.

Gör: Skräddarmästare på Samuels skrädderi.

Intressen: Att läsa, resa och promenera i skogen. ”Jag är tokig i Botaniska, det är mitt andra hem”.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS