Så gör du för att få en låg ränta från banken

Vad avgör vilken ränta jag får av banken? Banker ogillar att ta risker. Det medför att de vill bli kompenserade när de lånar ut pengar, speciellt till en så kallad högriskkund. Kunder som riskerar att få svårt att betala tillbaka sina lån får en högre ränta jämfört med kunder i en bra ekonomisk sits.

|

Vanliga anledningar till att du får en högre ränta

•Du har betalningsanmärkningar.

•Du har tagit många snabba lån.

•Du (eller det samlade hushållet) har en låg inkomst.

•Du har inte en fast anställning.

•Du har en hög belåningsgrad på din bostad.

•Du uppvisar sedan en tid tillbaka ett nytt beteende vad gäller krediter.

•Du har gjort flera ansökningar om krediter i närtid.

Nu när du vet vad som påverkar din ränta åt fel håll är det dags att ge dig konkreta tips på hur du kan få en lägre ränta från banken.

Så får du en lägre ränta från banken

1. Ta ett samlingslån

Om du väljer att samla alla lån på ett ställe som man i folkmun kallar för att ta ett samlingslån, då får du en lägre ränta på de lån du redan tagit. Om du tidigare tecknat dig för snabba lån som har en snittränta på cirka 35 %, kan du således spara mycket pengar då snitträntan på ett samlat lån ligger på cirka 7,5 %.

Är det svårt att lösa ett befintligt lån?

Det är inte svårt att lösa ett befintligt lån, och du ska förslagsvis göra det via en låneförmedlare. När du bakar samman dyra lån via en låneförmedlare tävlar många långivare om att erbjuda dig den lägsta räntan, och utöver det delar alla långivare på en och kreditupplysning hos UC. Det medför att din framtida kreditvärdighet inte påverkas nämnvärt.

Varför är det bra att lösa lån när du har låg kreditvärdighet?

Som vi nämnt ovan betraktar banker personer med många lån som en högriskkund, med låg kreditvärdighet. Om bakar ihop flera smålån på samma ställe visar du banken att du är beredd att ta tag i din ekonomi. Det ger dig en betydligt högre kreditvärdighet, och i förlängningen en lägre ränta på framtida lån.

Läs mer: Bedragare sa de kom från banken - stal 15 000 kr från äldre.

Kan man samla lån trots betalningsanmärkning?

Du kan samla lån även om du har en betalningsanmärkning. Sanningen är att det är särskilt fördelaktigt att samla småkrediter när man har en betalningsanmärkning. Dels för att du får en bättre koll på din ekonomi, och dels för att du ökar dina möjligheter att inte få nya betalningsanmärkningar.

Går det att samla lån utan kreditupplysning?

I princip alla långivare tar en kreditupplysning på dig via UC när du ansöker om ett samlingslån på över 50 000 kr. Men det är inte något större hinder. Det finns faktiskt låneaktörer som erbjuder samlingslån på upp till 30 000 kr utan dessa krav.

Problemet med aktörer som erbjuder dig att samla lån utan kreditupplysning inte beviljar lånet med lösenkrav. I praktiken innebär det att pengarna inte är öronmärkta för att betala av andra lån. Något som markant ökar risken med lånet och därmed även dess ränta. Det är traditionellt endast låg- och mellanrisk banker som erbjuder riktigt stora samlingslån med låg ränta.

2. Undvik att ta för många kreditupplysningar

Om du har inte har många aktiva kreditupplysningar i ditt register blir det lättare att ta lån, och utöver det blir den räntesats du får ta del av lägre. Du ska således bara låta företag ta en kreditupplysning på dig om det är ett absolut måste, för det går snabbt dra på sig för många kreditupplysningar årligen.

Anledningen till att räntan blir lägre hör ihop med bankens riskanalys. Om de märker att du har få registrerade kreditupplysningar på ett år ser banken det som en signal om att att du har utmärkt koll på din ekonomi. Personer som har många ansökningar i sitt register har (vad bankerna kallar för) ett kreditaktivt beteende, vilket ger en signal om problem i privatekonomin. Något som bankerna således inte tycker om.

3. Om möjligt - äg ditt eget boende

Om du äger din egen bostad och densamma är underbelånad ser bankerna det som ett trygghetstecken som i förlängningen medför att du får en lägre ränta.

4. Säg upp kreditkort som du inte använder

Det är generellt sett en bra idé att skaffa ett kreditkort, men att ha för många kreditkort medför dock att du får en sämre kreditvärdighet. Om du exempelvis har 3 kreditkort med ett maximalt lånebelopp på 100 000 kr vardera, då ser banken att du när som helst kan låna 300 000 kr. Om du nödvändigtvis vill ha flera kreditkort, se då till att minska kreditgränsen på dem så det maximala lånebeloppet inte blir för högt.