Då ska du elda gräs för att undvika katastrof

Vind, tid på dygnet och tillgång till vatten kan vara skillnaden mellan en liten eld och en kostsam och farlig brand.
– Mitt på dagen är det som högst gräsbrandsrisk, säger Kenny Thuresson, regional insatsledare.

ANNONS

Gräsbränning är ett effektivt sätt att ge säsongens gräs och växter en skjuts. Nu när fjolårsgräs eldas här och var är det viktigt att tänka på vissa saker för att undvika att det sprider sig.

Först och främst, ha koll på kommunala regler.

– Det är viktigt att kolla om man får elda över huvud taget. Vi ger inte ut några tillstånd för eldning, utan det är respektive kommun som gör det så de har information, säger Kenny Thuresson, regional insatsledare på Västra räddningsregionen.

Bästa klockslaget för eldning

Nästa steg är tajmingen. Vädret måste vara lämpligt och prognosen kan slå om och marken torka snabbt om solen tittar fram. I nuläget ser det ut att bli mulet i helgen.

ANNONS

– Nu ska det inte vara något jättebra väder över helgen så gräsbrandsrisken är ganska låg, men nästa vecka kommer det bli bra väder och då kommer gräsbrandsrisken öka. Det var fint väder förra veckan och vi hade lite larm då, säger Thuresson.

Fundera ett extra varv kring tajmingen. Bäst klockslag för eldning generellt sett är morgonstund, när marken är fuktig från natten. Bevattning på egen hand är också bra.

– Man kan exempelvis bevattna de ställena som inte ska brinna. Naturligtvis ha extra koll på avstånd till byggnader när man eldar.

Undvik onödiga larm

Många av larmen är också ”falska” där räddningstjänsten snabbt återvänder hem. Därför är uppmaningen att inte elda när det börjat skymma.

– Man ska inte orsaka några onödiga larm, det syns ganska tydligt på kvällen, säger Thuresson.

Hur stor andel av arbetet med gräsbränder som räddningstjänsten ägnar åt onödiga larm är svårt att svara på rak arm.

– Men det är ett par stycken, när det eldas på så blir det en del onödiga larm, säger Thuresson.

LÄS MER:Fullt utvecklad brand i verkstad i Torrekulla

LÄS MER:Mölndal galleria utrymdes efter brandlarm

LÄS MER:Brand i garage i Kållered

ANNONS