De blev vittnen till storbranden – grannen Göran såg lågorna slå upp

Flera grannar till det flerfamiljshus som drabbades av en storbrand natten till lördag blev vittnen till händelsen. Göran bor i den närmaste hyreshuslängan och vaknade av något som lät som snöröjning, men insåg snabbt att det rörde sig om något annat.
– Det slog upp ganska mycket lågor från taket när jag tittade ut, säger han.

ANNONS
|

Vid 01.30 under natten till lördag bröt en storbrand ut i ett flerfamiljshus på Tåbrovägen i Lindome. Göran är en av de bor i hyreshuslängan närmast den som branddrabbades. Han vaknade klockan 03.45 och trodde först att det var snöskottning utanför.

– Det lät precis så. Jag trodde de skottade snö men när jag tittade ut förstod jag att det handlade om något annat.

LÄS MER:Storbrand i flerfamiljshus i Lindome – fyra till sjukhus

Vad såg du då?

– Det var mörkt när jag tittade ut och det slog upp ganska mycket lågor från taket. Det gjorde det även vid kvart över sex när Räddningstjänsten hade varit här ett par timmar.

ANNONS

Var du orolig att branden skulle sprida sig till din huslänga?

– Man blir väl alltid lite orolig, man blir ju liksom uppjagad när något sådant här händer. Men jag trodde väl inte att den skulle sprida sig hit, säger Göran och blickar mot Räddningstjänsten röda stegbilar som står parkerade ett 20-tal meter bort.

Från baksidan, där Göran har sin altan och en mindre gräsmatta, har han direkt utsikt över den branddrabbade längan på Tåbrovägen. Personal från Räddningstjänsten har in det närmaste omringat hela huset främst framför uppgångarna i mitten där elden härjat som värst.

LÄS MER:Ett 40-tal evakuerade efter svårsläckta storbranden

”En upplevelse man gärna kunde vara utan”

Asfaltsgången mellan huslängorna är avspärrad av polis och utanför avspärrningarna samlas såväl grannar som andra Lindomebor.

– Även om man inte drabbas själv så är det ju fruktansvärt tråkigt. Det här är en upplevelse man gärna kunde vara utan, säger Göran.

På parkeringsplatsen närmast Industrivägen som löper parallellt med Tåbrovägen stannar Dennis Karnhill. Han har försökt komma in i sin särbos förråd som ligger i källaren till den branddrabbade huskroppen.

– Jag ville se om något blivit skadat men jag blev inte insläppt, säger han och berättar vidare att hans särbo bor i den huslänga på Tåbrovägen som ligger längst ifrån den som brinner.

– Vi ville kolla vad som finns i förrådet, det är klart att man gärna vill ha kvar gamla foton och andra minnessaker.

Deltidsbrandmän inkallade

Däremot kunde Dennis Karnhill konstatera att bilen som stod parkerade bara ett 20-tal meter från brandplatsen var oskadd.

Karl-Johan Sävinger är deltidsbrandman. Han fick ett samtal vid 03-tiden under natten till lördagen om att han så snart som möjligt skulle inställa sig på stationen.

– Vi har jobbat i många timmar. Det har varit full rulle ända sedan vi kom hit, säger han.

Vad är din uppgift här?

– Det är att serva brandmännen med material så att de kan fortsätta jobba. Det handlar om allt från andningsluft till vatten och dricka.

Hur farligt har det här släckningsarbetet varit?

– Det är en farlig miljö. Och det är framför allt de som rökdyker som utsätter sig för fara.

ANNONS