De släpper bok om Mölndal – 101 år efter föregångaren

Senast det skrevs en gedigen genomgång om Mölndals historia var … 1921. Hög tid för en ny helt enkelt. Århundradets Mölndalsbo har tagit sig an uppdraget tillsammans med vännerna från Mölndals hembygdsförening. Och inom kort går boken att köpa.

ANNONS
|

Böcker om exempelvis Gunnebo slott och olika stadsdelar i Mölndal har Århundradets Mölndalsbo, tillika historikern, Lars Gahrn hyllmeter av. Men en bok har saknats. Den om Mölndals historia.

– Den senaste gavs ut 1921, den var både värdefull och välskriven för arbetet med vår nya bok. Sen gavs det även ut en 1947, när Mölndal fyllde 25 år, men det var med betoning på de första 25 åren, säger Lars Gahrn.

Men nu har han, med stöd från flera engagerade i Mölndals hembygdsförening, sett till att boken Mölndals historia kan nå köparna. Lagom till att staden firar sitt hundraårsjubileum.

ANNONS

– Den spänner över hela Mölndals historia, inte bara de senaste hundra åren, säger hembygdsföreningens ordförande Bo Ridderbjelke.

Ämnena gav sig själva

På 138 sidor avverkas såväl forntid och medeltid som jordbruk, industri, politik, stadsdelar och föreningsliv i Mölndal. För boken handlar om Mölndal. Inte Kållered, Lindome eller Hällesåker.

– Det finns väldigt mycket att skriva om Kållered och Lindome men vi vill inte gå in på deras hembygdsföreningarnas område. De är mer lämpade att skriva sammanfattningar än vad vi är, säger Lars Gahrn.

Har det varit svårt att välja ut vad som ska ingå i boken?

– Det har känts ganska givet. Jag har arbetat så mycket med Mölndals historia så ämnena gav sig själva.

Paniken innan tryckning

Just ordet sammanfattning återkommer Lars Gahrn ofta till under intervjun. Boken Mölndals historia har gott om fotnoter för den som vill fördjupa sig i något ämne. Men inte ens turistmålet nummer ett i kommunen – Gunnebo slott – ges större utrymme än fyra sidor.

– Det har inte gått att flöda över i något ämne för då hade det blivit obalans, säger Lars Gahrn.

Faktum var att boken i det närmaste skulle lämnas till korrektur när allt fick göras om.

– Då upptäckte vi att bilderna var för små. Nu har vi ändrat så att de flesta bilderna är halvsidesstora och flera av dem är i färg, säger Bo Ridderbjelke.

Idrotten överraskade

Äldre bilder på den första poststationen i Toltorpsdalen och hästomnibussen mellan Mölndal och Göteborg samsas om utrymmet med teckningar och mer nytagna foton från historiska platser.

Är det något som överraskat er under arbetets gång?

– Det märkligaste är nog att jag skrivit så mycket om idrott. Jag som aldrig sett en fotbollsmatch, men ligger händelserna 30–40 år tillbaka i tiden så är det väldigt intressant. Idrotten har stor betydelse för människor i dag och kanske ännu större förr när inte tv:n förstörde livet för så många, säger Lars Gahrn.

– Idrotten uppstod ur industrisamhället när arbetarna behövde något annat än arbetet, säger Bo Ridderbjelke.

Säljer signerade exemplar

1 000 exemplar av Mölndals historia är tryckta. Under Kulturarvsdagen 11 september, kommer boken att finnas till försäljning hos hembygdsföreningen i Kvarnbygården. Då går det också att få signerade exemplar av Århundradets Mölndalsbo. Och redan nu går den att köpa på Stadsmuseet.

Hur hoppas ni att boken tas emot?

– Vi hoppas den blir uppskattad. Behovet av en bok om Mölndals historia har funnits länge och nu är det täckt med den här boken, säger Bo Ridderbjelke.

– Det blir fler Mölndalsbor hela tiden. Och ofta är det de nyinflyttade som är mer intresserade av Mölndals historia än gamla Mölndalsbor som ofta slutar vara nyfikna efter ett tag, säger Lars Gahrn.

LÄS MER:Här hyllas Lars Gahrn – Århundradets Mölndalsbo – av vännerna

LÄS MER:De bor i huset på Ryet från 1860 – så ser det ut inne och ute

LÄS MER:Theodor Nilsson var toppolitiker för 100 år sedan – nådde ända till riksdagen

ANNONS