Efter it-attacken: Coopbutiker öppnar igen

Efter fredagens IT-attack mot Coop tvingades butiker hålla stängt under fredagskvällen samt lördagen. Nu meddelar Coop att vissa butiker kan hålla öppet under söndagen med hjälp av att betalning sker via deras app.

ANNONS
|

En medarbetare på Coop i Kållered meddelar vid 10.30 på söndagsmorgonen att de precis har kunnat öppna för de kunder som kan betala med deras app. Mölndals-Posten söker butikschefen för ytterligare kommentar.

Även Coop i Åby bekräftade strax efter 13 att de har kunnat öppna butiken igen och att det är betalning med app som gäller.

Det var under fredagen som Coop drabbades av stora IT-störningar som påverkade deras kassasystem. Orsaken tros vara en hackerattack riktad mot amerikanska mjukvarubolaget Kaseya, ett så kallat utpressningsangrepp där förövare tar sig in i datasystemet och låser det för att sedan begära en lösensumma.

ANNONS

LÄS MER:Coops kassasystem nere – Kunder fick vända i dörren

Webbutiken fungerar som vanligt

När problemet helt kan vara löst är under söndagskvällen fortfarande oklart. Mölndals-Posten har under dagen sökt fler lokala butiker för en uppdatering utan resultat.

Enligt ett pressmeddelande från Coop kommer de butiker som inte har möjlighet till betalning via appen fortsatt vara stängda. Webbutiken ska trots angreppet fungera som vanligt.

Coop skriver på sin hemsida att de ser allvarligt på händelsen och fortsätter att arbeta med att säkerställa öppning av alla deras butiker.

LÄS MER:Kvinna låtsades scanna varor – blev upptäckt av en väktare

Oklart när alla datasystem är återställda

Visma Esscom är det företag som är underleverantör av Coops kassasystem, enligt uppgifter till TT ska Visma Esscoms vd Fabian Mogren ha meddelat att det som krävs är en återställning av varje butiks dator lokalt.

– Vi har ett par hundra man på det här som jobbar dygnet runt, dator för dator, butik för butik, säger Fabian Mogren till TT.

Hur lång tid återställningen därför kommer att ta kan de inte ge några besked om i nuläget.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS