Till vänster är det Roger Alm, Volvo Trucks VD. Till höger står Hans Karlander, koncernchef på Thomas Concrete Group.
Roger Alm, som är vd på Volvo Trucks, lämnar över den eldrivna betongbilen till Hans Karlander på Thomas Concrete Group. Bild: Joakim Blomquist

Eldriven betongbil har köpts in till Thomas Betong i Åbro

Företaget Thomas Concrete Group, med fabrik i Åbro, har köpt en betonglastbil som drivs helt på el. Det är den första i sitt slag i Sverige.
– Vi vill bli mer och mer hållbara, säger vd:n Hans Karlander.

ANNONS
|

Fordonet som Thomas Concrete Group har köpt, och som är tillverkat av Volvo, är speciellt. Det är nämligen Sveriges första serietillverkade helt eldrivna betongbil.

– Vi har under flera år bedrivit ett stort hållbarhetsarbete i koncernen. Vi var först i Sverige, redan 2012, med klimatförbättrad betong. Vi vill bygga på det vi har gjort för att bli mer och mer hållbara, säger Hans Karlander, vd och koncernchef för Thomas Concrete Group.

LÄS MER:Mölndal klättrar i företagsrankning

Tanken är att pröva hur det fungerar med ett eldrivet fordon, för att sedan köpa in fler.

– Det här blir ett test för hela betongbranschen kan man säga, och vi delar gärna med oss så att vi kan ta steg framåt. Vi har en stor verksamhet utanför Sverige också, så vi kommer ta med oss erfarenheterna till våra marknader i Europa och USA, säger Hans Karlander.

ANNONS

Ska stå i Åbro

På måndagen överlämnades lastbilen till företaget, och om en vecka kommer den synas på vägarna.

Den eldrivna betongbilen kommer att utgå från koncernens dotterbolag Thomas Betongs fabrik i Åbro.

LÄS MER:Företagen i Mölndal som ansökt om konkurs under pandemin

– Den kommer laddas i vår fabrik där. Tittar man på betongleveranser så är det relativt korta transportsträckor, vilket gör att laddningen kommer hålla ganska länge. Och behöver man snabbladda den så kan man göra det i Mölndalsfabriken.

Hans Karlander räknar med att bilen kan köras cirka 15–20 mil på en laddning.

– Så det blir till byggprojekt i Göteborgsområdet och runt Mölndal, säger han.

Stor klimatpåverkan

Globalt är cementbranschen en stor källa till koldioxidutsläpp och betong innehåller cement. Hans Karlander säger att företaget arbetar för att komma ifrån det.

LÄS MER:Efter succén med Franklins: Mölndals stad planerar för nytt gymnasium 2023

– Det är cementen som står för betongens klimatpåverkan, så ju mindre cement vi behöver använda desto bättre. Sedan 2012 har vi haft vår klimatförbättrade betong, som kan dra ner vårt klimatavtryck med 50 procent. Det är en dramatisk skillnad. Vi försöker få kunderna att förstå fördelarna med det så att hela byggbranschen snabbt kan bli mer hållbar.

Vad innehåller den betongen?

– Den innehåller mindre cement och mer alternativa bindemedel. Det kan vara granulerad masugnsslagg från stålindustrin eller flygaska, en annan ren restprodukt från kolindustrin, som bara ligger i stora högar annars.

Om företaget

Thomas Concrete Group är en svensk familjeägd koncern som producerar och distribuerar betongprodukter och tjänster. Företaget etablerades 1955 i Karlstad, och driver i dag verksamhet i USA, Polen, Tyskland, Norge och Sverige. Koncernen har 2 100 anställda och omsatte drygt 7,5 miljarder kronor under 2020. Dotterbolaget i Sverige heter Thomas Betong AB.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS