Känguruns förskola i Mölndal har ett bekräftat fall av ehec, en bakterie som kan orsaka allvarliga symptom. Små barn är särskilt känsliga för bakterien. Bilden är en genrebild, och inte tagen på den specifika förskolan.
Känguruns förskola i Mölndal har ett bekräftat fall av ehec, en bakterie som kan orsaka allvarliga symptom. Små barn är särskilt känsliga för bakterien. Bilden är en genrebild, och inte tagen på den specifika förskolan. Bild: Anders Ylander

Fall av ehec på Känguruns förskola i Mölndal

Känguruns förskola i Mölndal har fått ett bekräftat fall av ehec, barngruppen som berörs har inte isolerats från övriga på förskolan.
– Det är handtvätt med tvål och vatten som hjälper, säger rektor Sara Lagervall.

ANNONS
|

Ehec är en bakterie som kan bilda gifter i tarmen och orsaka allvarliga symptom, exempelvis blodblandad diarré. Små barn är särskilt känsliga.

I fredags fick Sara Lagervall, rektor på Känguruns förskola i Mölndal, information om att någon som rör sig i förskolemiljön bekräftats smittad av ehec. Hon vill inte berätta om det handlar om ett barn eller en pedagog.

– Det är inget utbrott vad jag vet, vi har ett fall och det är inte allvarligt, säger hon.

Ingen barngrupp isoleras

Förskolan har dock inte isolerat den drabbade barngruppen från resten av förskolan.

– Vi har inte avgränsat någon barngrupp. Vi följer det smittskyddet säger till oss. I nuläget har vi inte fått informationen om att vi behöver isolera någon barngrupp eller så. Det är handtvätt med tvål och vatten som hjälper bäst, säger Sara Lagervall.

ANNONS

Information har gått ut till alla föräldrar

Alla föräldrar på förskolan ska ha fått information om sjukdomsfallet.

– Jag har informerat i förebyggande syfte. De som haft nära kontakt med den drabbade kommer få smittspårningsbrev från smittskyddet om vad man behöver tänka på, säger Sara Lagervall.

Flera barn med diarré

Hon berättar att det inte finns några fler misstänkta fall i nuläget. I förskolans utskick till föräldrarna framgår dock att det går magsjuka på förskolan och att enstaka barn har diarré.

”Vi vet inte om fallen med magsjukan har något samband med detta, eller om det är två olika typer som förekommer samtidigt”, står det i utskicket som gått ut till föräldrarna.

– Det finns ingen anledning till oro, säger Sara Lagervall.

Vanligt med ehec på förskolor

Leif Dotevall är ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, han berättar att det är vanligt med ehec på förskolor.

– Vi har mellan 25 och 30 fall på olika förskolor runt om i Västra Götaland varje år, säger han.

Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, förklarar att ehec är relativt vanligt förekommande på förskolor.
Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, förklarar att ehec är relativt vanligt förekommande på förskolor. Bild: Thomas Johansson

Bakterien är inte så pass smittsam att det lönar sig att isolera den drabbade barngruppen, menar han.

– Är man sjuk stannar man hemma, annars behöver man inte göra någonting. Men man ska vara särskilt uppmärksam på diarréer.

Förskolan har haft problem med magsjuka under en längre tid, hur troligt är det att det är ett utdraget utbrott av ehec?

– Det skulle jag säga är osannolikt. Den här sjukdomen ger inte kräkningar och vi vet inte några andra bekräftade fall just nu.

Samtidigt gäller det att vara vaksam på symptom.

– Man ska ha stor respekt för ehec, en och annan gång kan man bli svårt sjuk. Det är därför vi smittspårar.

Fakta: Ehec

Bakterien finns i tarmen hos infekterade djur och kan spridas via avföringen till andra miljöer, och på så sätt förorena livsmedelsråvaror.

Ehec ger kraftiga magsmärtor, diarréer som kan vara blodiga och ibland kräkningar. Ehec kan även ge milda symtom och helt symtomfria bärare förekommer också.

Ehec kan i vissa fall ge svåra komplikationer, en allvarlig njurpåverkan som kan kräva dialys, intensivvård och i värsta fall orsaka dödsfall.

Ehec kan drabba alla, men allvarliga komplikationer är vanligast hos barn under fem år. Även äldre är särskilt känsliga för komplikationer.

Källa: Livsmedelsverket

LÄS MER:Mölndals stad isolerar coviddrabbade skolklasser – hoppas på ”nedkylning”

LÄS MER:Sex skolor i Mölndal drabbade av coronautbrott

LÄS MER:RS-säsongen bedöms vara över

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS