Förslaget: Privat äldreboende och nya bostäder i Fågelsten

Om några år kan det stå ett äldreboende och upp mot 200 lägenheter på jordbruksmarken i Lindome.
– Det är viktigt att få bo kvar där man kommer ifrån och känner igen sig, säger Bodil Löfmark på Stena Fastigheter.

ANNONS
|

Tanken är att bygga på det som i dag är obebyggd jordbruksmark, ungefär 600 meter från Lindome station.

– Vi tycker att Lindome är en jättefin plats med mycket natur, gott om fritidsaktiviteter och bra kollektivtrafik. Det finns mycket villor men inte så mycket flerbostadshus, säger Bodil Löfmark som är fastighetsutvecklingschef på Stena Fastigheter.

Det är den här jordbruksmarken, intill Spårhagavägen och Flyttfågelvägen, som Stena Fastigheter vill bygga på.
Det är den här jordbruksmarken, intill Spårhagavägen och Flyttfågelvägen, som Stena Fastigheter vill bygga på. Bild: Google maps

Området som bolaget vill bygga på ligger längs med Spårhagavägen, nära den befintliga bebyggelsen i Fågelsten.

Inget politiskt beslut ännu

Bodil Löfmark tror att det finns en stor efterfrågan på lägenheter i området, till exempel från äldre som vill lämna sin villa men ändå bo kvar i Lindome.

ANNONS

– Sen tror jag att väldigt många drömmer om det gröna men ändå vill ha nära till stan.

På onsdagen ska frågan upp till kommunstyrelsen, som beslutar om kommunen ska ta fram en detaljplan för området. Tidigare har plan- och exploateringsutskottet gett tummen upp till förslaget.

Privat äldreboende

Stena Fastigheter vill inte bara bygga bostäder utan planerar också för ett äldreboende på marken. Satsningen görs tillsammans med vårdföretaget Attendo som har tänkt driva boendet.

– Vi har skissat på ett äldreboende med 60 platser. Vi tycker det är viktigt att man kan bo kvar nära där man kommer ifrån, i en miljö som man känner igen sig i, säger Bodil Löfmark.

LÄS MER:Corona på Skånhällaskolan – förskoleklass skickas hem

Om planerna blir verklighet är det äldreboendet som kommer byggas först. Därefter kan det bli upp mot 150-200 bostäder i området.

– Men det beror på vad vi kommer fram till i planarbetet. Det är ett arbete som vi får göra tillsammans med stadsbyggnadskontoret i Mölndal. Vi vill hitta en balans där vi också tar vara på de lantliga kvaliteterna.

Bodil Löfmark är fastighetsutvecklingschef på Stena Fastigheter.
Bodil Löfmark är fastighetsutvecklingschef på Stena Fastigheter. Bild: Stena Fastigheter

På vilket sätt?

– Vi vill bygga på naturens villkor och i naturliga material. Vi gör det här i samarbete med arkitektbyrån Rstudio och jag är säker på att vi kommer fram till något som vi kan vara stolta över. Det blir lägenheter, men jag tror kanske att man ska satsa på större uteplatser och balkonger till exempel.

LÄS MER:Tio poliser utsattes för farlig rök vid storbranden

Oklar tidsplan

Processen med att ta fram och få en detaljplan godkänd kan ta tid, men Bodil Löfmark hoppas ändå på en byggstart redan 2022.

– I bästa fall kan vi få en detaljplan antagen om ett år ungefär. I så fall skulle vi kunna starta byggnation under hösten 2022, säger hon.

Hur fort det går beror dock på flera faktorer: hur politikerna ställer sig i frågan och vad tjänstemännens utredningar visar. Bland annat behöver markförhållandena och trafiken i området utredas.

LÄS MER:Innerstaden fortsätter växa– hundratals lägenheter på gång

På onsdagen, 28 april, ska frågan upp till kommunstyrelsen. Om de ger tummen upp kan planarbetet påbörjas.

ANNONS