Guiden: Här är Mölndals bästa lekplatser

Gunga, rutschkana, hoppkudde eller klätterbana? Ska man ens behöva välja? I Mölndal finns det gott om lekplatser att välja mellan, nästan 60 stycken utspridda runt om i kommunen.

ANNONS
|

När sommarsolen gömmer sig bakom regnfyllda moln och temperaturen är för sval för att spendera dagen på stranden är det en perfekt tid att utnyttja kommunens fantasifulla lekplatser.

Men frågan är vilken av kommunens 59 lekplatser man ska välja? Det finns både stora och små, med olika teman integrerade i den blomstrande grönskan och lustiga skogar. För Mikaela Hedenskog och hennes treåriga son Henry var Stadsparkens lekplats ett självklart val.

– Vi kikade igenom de olika lekplatserna på Mölndals stads hemsida och vi tyckte att Stadsparkens lekplats var bäst. De andra var mer anpassade efter bostadsområden, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Denna ligger så bra till och det är rolig arkitektur med luftballongen och stora rutschkanor. Det finns massa för barnen att leka med, tillägger hon med ett skratt.

Klättrar högt upp

Treåriga Henry tjuter av glädje medan han modigt avancerar upp i klätterställningen. Mamma Mikaela tittar på sin son med ett stort leende på läpparna samtidigt som hon kisar ut över Mölndals stadspark.

– Det är otroligt vackert här. När man har inga vidare semesterplaner är detta en perfekt plats att rasta barnen, säger hon.

Plötsligt skuttar Henry energiskt fram till sin mamma, ger henne en stor kram och ber artigt om att få lite mat. Mikaela stryker honom försiktigt på kinden och viskar att han får lite fika när han lekt klart.

– De små tycker det är så roligt här. De lär sig verkligen bemästra klättring, säger Mikaela Hedenskog.

Förutom Stadsparkens stora lekområde finns det även några mindre lekparker som får barn, precis som Henry, att sprudla av glädje. Mölndals-Posten har tagit fram en guide – så hur många hinner du besöka innan sommaren är slut?

Stadsparkens lekplats

Mitt i Mölndals centrum ligger Stadsparkens lekplats. Några meter bort från Stadsparkens stora härliga gräsmatta ligger en äventyrslekplats i backen nedanför kyrkan. Här lockas många barn av flera gungor, klätterlek, rutschkanor och en sandlåda. Det finns även gott om bänkar för föräldrarna och grillar finns också för att göra kvällen ännu mer minnesvärd. Stadsparkens stora gräsytor möjliggör även extra plats för spring och lek.

Lekplatstyp: Stadsdelslekplats

Bild: Mölndals stad

Flygelleken

Om du har ett trafikälskande barn är Flygelleken helt perfekt. Benägen i Solängen, mitt i en vacker grönskande park, finns det gott om gungor, bollplaner och till och med en boulebana. Trafiktemat genomsyrar lekplatsen i både utformning och lekutrustning så här kan man verkligen låta fantasin flöda.

Lekplatstyp: Stadsdelslekplats

Bild: Mölndals stad

Stensjöleken

Vid Stensjö strandpromenad ligger lekparken Stensjöleken som är fylld med massa roliga banor. Det finns bland annat en kompisgunga, klätterlek, sandlåda, balansgång, linbana och fem-gunga. Lekplatsen utstrålar en känsla av harmoni med naturen då allt är byggt av naturmaterial.

Detta är en lekplats där barnen kan spendera flera timmar i sträck, men föräldrar behöver inte oroa sig för det finns gott om sittplatser med utsikt över sjön. Bland fruktträden finns det även hängmattor för både vuxna och barn för den som vill ha en stund i lugn och ro. Lekplatsen är också delvis tillgänglighetsanpassad.

Lekplatstyp: Stadsdelslekplats

Bild: Mölndals stad

Berghemsgatans lekplats

Vid Lackarebäck finns det en vacker naturlekplats, belägen mitt i den sprudlande grönskan som omger platsen. Med stora gräsytor, vindskydd och djurskulpturer ger denna lekplatsen barn möjligheten att verkligen leka fantasifullt.

Lekplatstyp: Närlekplats

Bild: Mölndals stad

Bifrostparkens lekplats

I närheten av Mölndals sjukhus ligger Bifrostparkens lekplats. Här dunsar det av ljuvlig musik som spelas från ett DJ-bås. Det finns studsmattor och klätternät och i närheten finns det också en hinderbana för ytterligare lek och skoj. De släta gräsmattorna och kubiska mönstren ger parken en modern och futuristisk känsla.

Lekplatstyp: Stadsdelslekplats

Bild: Mölndals stad

Eklanda skogs lekplats

Mitt i Eklanda centrum finns Eklanda skogs lekplats som är både tillgänglighetsanpassad och en samlingsplats för områdets boende. Här finns gungor, en stor klätterställning med klättervägg och rutschkana och en till klätterställning med nät. Intill lekplatsen finns det gräskullar, en häcklabyrint och en gammal stenmur med stora buskar.

Lekplatstyp: Stadsdelslekplats

Bild: Mölndals stad

Åbykullens lekplats

På Åbykullen, i höjd med Fyr­åkersgatan, finns en sagolik liten lekplats mitt bland områdets sprudlande växt­lighet och skog. Här finns det en stor klätterställning omringad av små lekhus där barnen kan låta fantasin flöda. En ytterligare bonus är att det finns en 18 meter lång rutschkana som går utmed kullen.

Lekplatstyp: Kvarterslekplats

Bild: Mölndals stad

Rävekärrsleken

Belägen mitt i Rävekärr vid Alebäcken är Rävekärrsleken. I denna fantasifulla lekplats finns det bland annat en tio meter lång orm som man kan balansera på. Det finns också en stor klätterställning med rutschkana, fyra gungor och en rymlig kompisgunga. Man kan också spana in räven på sittstocken!

För de lite äldre barnen finns det en stor fotbollsplan och en basketplan så att man kan vässa sina sporttalanger.

Lekplatstyp: Stadsdelslekplats

Bild: Mölndals stad

Lekplatstyper

Närlekplats

Närlekplatserna är de minsta lekplatserna och passar bäst för mindre barn.

Kvarterslekplats

Kvarterslekplatserna är lite större lekplatser som bjuder på lekredskap. Det finns också oftast en gräsplan att sparka boll på.

Stadsdelslekplats

Stadsdelslekplatserna är de största lekplatserna och har många olika lek­red­skap. Hit är det värt att göra en utflykt för picknick eller en familjedag.

Källa: Mölndals stad

LÄS MER:Tips: Tio bra badplatser att besöka i Mölndal, Lindome och Kållered

LÄS MER:Här är Mölndals bästa och sämsta förskolor enligt föräldrarna

LÄS MER:Här kan du träna ute – så lätt hittar du utegym, hinderbanor och aktivitetsplatser i Mölndal

LÄS MER:Här är Mölndals mest populära skolor i skolvalet 2024

ANNONS