Här kan föräldrar träffas trots pandemin: ”Betyder jättemycket”

Många småbarnsföräldrar har känt sig isolerade under pandemin. Men nu blir det ändring i Lindome. I Spinneriet har en butik och ett kafé gått samman och startat barnvagnsfrukostar för att bryta ensamheten.

ANNONS
|

Egentligen är det någon timme kvar tills Spinneriets butiker, ateljéer, kafé och galleri öppnar, men på kaféet Me and the goat är det redan full fart. Det är torsdag, vilket betyder barnvagnsfrukost både där och i butiken Little eco två våningar upp. Föräldralediga dricker kaffe, tittar på babykläder, pratar och gullar med sina spädbarn.

LÄS MER:Föräldralediga Sofie var trött på ensamheten och startade en egen föräldragrupp

En av dem som kommit hit är Lindomebon Caroline Åshamn, som slagit sig ned med tre bekanta och allas respektive barn.

– Sådana här träffar betyder jättemycket. Speciellt i pandemitider har det känts förödande att bara vara hemma. Det är skönt att kunna träffa andra och dela erfarenheter, tips och råd, säger hon.

ANNONS

Isabelle Dahl, i fåtöljen intill, håller med. Och hon ser hur viktigt det är för hennes barn att träffa andra i liknande ålder.

– När hon ser ett annat barn vinka blir det mer intressant att göra det själv, säger hon och menar att härmandet är viktigt för utvecklingen.

Bryter lugnet

Kaféägaren Samantha Larsen står bakom disken och fixar kaffe i ångande tempo.

– Torsdag brukade vara vår lugna dag, säger hon och berättar hur hon och Little ecos delägare Linda Laine fick idén att ordna en träffpunkt för föräldralediga ungefär samtidigt.

LÄS MER:Öppna förskolan igång igen efter pandemiuppehållet

Förra veckan gick starten för deras gemensamma satsning på barnvagnsfrukost.

– Det blev ett jättetryck! Det är så roligt, säger Samantha Larsen och sveper iväg med ett par kaffekoppar till.

Isolerad känsla

Ett par våningar upp sitter mammorna Nadia Johansson och Alice Norheim på golvet mellan Little ecos varuhyllor och låter sina barn hälsa och leka.

– Man har varit väldigt isolerad under coronatiden. Jag hade sett fram emot att vara föräldraledig och kunna gå på öppna förskolan och träffa andra men allt försvann, säger Nadia Johansson och fångar in lille Nobi som påbörjat en krypande upptäcktsfärd.

LÄS MER:På tisdag öppnas Sverige – regelverket tas bort i fem steg

Alice Norheim, som känt Nadia i halva sitt liv och bestämt träff med henne på barnvagnsfrukosten, håller med.

– Att komma hit är en jättemysig idé. Man blir ganska isolerad hemma när man är med en liten, då är det skönt att träffa andra i samma situation, säger hon.

För Nadia Johansson är det första barnet. Hon tycker det är skönt att vara på en plats där folk går igenom liknande erfarenheter som hon och där det går att få tips och råd.

Hoppas på fortsättning

Linda Laine, delägare till Little eco, berättar att butiken satsat på miniföreläsningar och andra träffpunkter för föräldrar redan innan pandemin. Nu ser de butikens funktion som mötesplats som viktigare än någonsin, så länge som det går att hålla avstånd. Varje torsdag morgon, och framöver också fredag, är barnvagnsfrukosten öppen för ett begränsat antal nyblivna föräldrar, utspridda mellan hennes affär och caféet.

LÄS MER:Här finns bästa förskolorna i Mölndal – enligt föräldrarna

Att besökarna ska handla något under barnvagnsfrukosten ser hon inte som nödvändigt, även om det självklart blir ett sätt att locka kunder.

– Det är inte viktigt att folk kommer hit och shoppar loss, men att de upptäcker Spinneriet, säger hon och fortsätter.

– Jag har själv varit föräldraledig och vet att det kan kännas lite ensamt. Jag hoppas vi kan fortsätta med detta också efter pandemin, att vi kan göra barnvagnsfrukostarna till en fast punkt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS