Kusken åtalades för djurplågeri, men frias nu av tingsrätten.
Kusken åtalades för djurplågeri, men frias nu av tingsrätten. Bild: PETTER ARVIDSON

Kusk piskade sin häst på Åbytravet – nu frias han från djurplågeri

Efter ett lopp på Åbytravet förra året misstänktes en kusk för djurplågeri. Länsstyrelsen ansåg att han hade piskat sin häst för hårt och därmed utsatt den för lidande. Nu har tingsrätten gjort sin bedömning.

ANNONS

Det var förra sommaren som en kusk piskade sin häst under ett lopp på Åbytravet, en händelse som ledde till att banveterinären tillkallades och att kusken blev avstängd under en period. När hästen undersöktes efter loppet hade den märken och svullnader i huden, märken som i förundersökningen beskrivs som tydliga.

Åtalades för djurplågeri

Veterinären anmälde saken till Länsstyrelsen som bedömde att kusken slagit hästen för hårt och därmed utsatt den för lidande. Mannen åtalades för djurplågeri men nekade själv till brott. Han menade att märkena kunde ha tillkommit på något annat sätt, före loppet.

– Jag vet inte var anmälan kommer ifrån. Jag har kört många lopp innan och vet inte om de (anm. märkena) fanns där innan. De besiktigade inte hästen innan. Den kan ha fått det på ett annat sätt, sa han i polisförhör.

ANNONS
Hästen hade synliga märken efter loppet.
Hästen hade synliga märken efter loppet. Bild: Länsstyrelsen

Tingsrättens bedömning

Nu har ärendet varit uppe i tingsrätten som beslutar att fria mannen från misstankarna. I domen står det att det syns på film att kusken använde spöet mot hästen i slutet av loppet, men att det är oklart hur många och hur kraftiga slag som träffade hästen. Tingsrätten skriver också att det inte är uteslutet att märkena på hästen orsakats av något annat än spöslagen.

Mannen frikänns därmed från djurplågeri.

LÄS MER:Stjärntränaren lämnar Åby – flyttar hem

LÄS MER:Hoven gick sönder när travhäst på Åby tävlade barfota – tränaren döms för brott mot djurskyddslagen

LÄS MER:Travtränare körde häst barfota på Åby – frias av tingsrätten från misstankar om djurplågeri

ANNONS