Man döms för mordförsöket i Lindome – knivskar man som sagt ”horunge”

Den 3 januari hittades en man i 30-årsåldern knivhuggen med livshotande skador utanför Almåsskolan i Lindome. Två män åtalades senare misstänkta för försök till mord – nu döms en 24-åring till nio års fängelse.

ANNONS
LocationLindome|

Det var bara några dagar efter nyår som de sex personerna strax efter midnatt träffades i en lägenhet i Lindome för att festa. Enligt polisens utredning ska det ha förekommit stora mängder alkohol och även droger på festen och flera av de inblandade var påverkade av flera substanser.

Bara runt en halvtimme efter att festen inletts utbröt ett bråk och 30-åringen uppmanades att lämna festen av bostadsinnehavaren. 30-åringen ska då ha blivit upprörd och hävt ur sig ”horungar” riktat mot de andra i lägenheten.

Han tar sedan på sig jackan och går därifrån, men två andra män i 17- respektive 24-årsåldern beslutar sig för att följa efter honom.

ANNONS

De hinner ikapp mannen vid ån mellan lägenheten och centrum, där sprayade 17-åringen rosa spray i ansiktet på honom. Den äldre hugger honom sedan i låret, rumpan och skär sönder magen så tarmpaketet väller ut. De två återvänder sedan till lägenheten och festen.

LÄS MER:Två häktade för mordförsöket i Lindome – tre har släppts fria

Polis säkrar DNA på kniven

Vid 02.40 larmas sedan polis av vittnen i centrala Lindome som ser en man stappla fram längs gatan. De uppfattar det som att han är påverkad av alkohol, men när en polisman som råkar befinna sig i närområdet strax därefter hittar mannen liggandes utanför Almåsskolan kan de konstatera att han fått omfattande knivskador.

30-åringen körs omedelbart till sjukhus och samtliga deltagare på festen grips av polis i det inledande skedet och tas in för förhör.

I mars väljer åklagare Mats Ihlbom att väcka åtal gällande mordförsök mot de två män som följt efter 30-åringen den natten.

Vid en husrannsakan av lägenheten där festen ägde rum hittar polisen sedan kniven som används vid dådet, undan gömd i ett frysfack. På kniven hittas sedan både 30-åringens och 24-åringens DNA, bevisning som haft stor betydelse vid tingsrättens bedömning.

– Sån teknisk bevisning väger alltid tungt. Det finns sällan någon annan förklaring än att kniven då har används vid händelsen, säger Mats Ihlbom.

LÄS MER:Hade kniv inne i Mölndal galleria – döms även för narkotikabrott

Minns inte vad som hänt i förhör

Enligt polisens förhör ska 17-åringen ha tagit med sig en försvarssprej med rosa färg för att ”märka” 30-åringen och inget mer, enligt åklagaren har 24-åringen däremot haft andra motiv. Ett vittne ska ha uppgett att 24-åringen sagt att han ”stabbat honom” , något som de inblandade inte uppfattar betyder ”knivhugga” först senare.

Samtliga har i förhör svårt att minnas exakt vad som hände den natten då knivattacken skedde. De uppgifter som 17-åringen lämnat bedöms också av tingsrätten som tvivelaktiga. Det har också framkommit i förhör att 17-åringen och 24-åringen kunnat ha haft kontakt med varandra i häktet genom att kommunicera med varandra genom rör som går mellan cellerna.

– Det är anmärkningsvärt att de har kunnat kommunicera med varandra på ett säkerhetshäkte här i Göteborg. Det är oacceptabelt att det kan ske och det är något som vi just nu diskuterar, säger Mats Ihlbom.

Enligt 17-åringen ska 24-åringen ha uppmanat honom att ta på sig gärningen i hans ställe i utbyte mot pengar.

Trots detta finner Göteborgs tingsrätt i sin dom att det är klarlagt bortom rimligt tvivel att 24-åringen har knivhuggit 30-åringen.

LÄS MER:Polis kontrollerade man med kniv vid Mölndalsbro

Får nio års fängelse

Nu döms han till nio års fängelse för försök till mord, även dopningsbrott och ringa narkotikabrott. Tingsrätten ser ingen anledning till att sänka straffet då det inte finns några förmildrande omständigheter.

17-åringen frias från anklagelserna om mordförsök, detta eftersom det inte finns tillräckligt med uppgifter från natten som kan styrka att han var delaktig. Han döms däremot för ringa narkotikabrott.

Det står också klart att 24-åringen även ska betala skadestånd till 30-åringen med 146 100 kronor.

LÄS MER:Polisen om utredningen efter storbranden

Åklagare Mats Ihlbom är nöjd med domen trots att de fastställt att 17-åringen saknar ansvar då de inte ser att han kunde vetat om att den äldre 24-åringen skulle hugga 30-åringen med kniven.

– Just nu är jag ganska nöjd med tingsrättens dom, även om jag kan tycka att 17-åringen är delvis ansvarig då jag i åtalet anser att han främjat gärningen genom att först spraya 30-åringen med försvarssprayen. Det håller domstolen inte med om, säger Mats Ihlbom.

Om det därför blir en överklagan av tingsrättens dom återstår att se.

– Vi får se om den äldre personen överklagar, först då får vi ta ställning till om vi ska överklaga också, säger han.

ANNONS