Polisen om utredningen efter storbranden

Polisens avspärrningar kring brandplatsen på Tåbrovägen är nu hävda. Under tisdagen fortsatte utredningsarbetet med analys av det insamlade materialet och fortsatta förhör med de inblandade.
– Jag vill ännu inte ge ett utlåtande om vad vi kommit fram till, men vi har fått en lite klarare bild av vad som hände, säger Mats Rilemark, förundersökningsledare.

ANNONS
LocationLindome||

Vid lunchtid på tisdagen kunde polisen häva de avspärrningar som suttit uppe kring brandplatsen på Tåbrovägen. De hade då avslutat sin tekniska undersökning och arbetar nu vidare med att analysera insamlade foton, data och annat material.

– Nu håller vi fortsatt på att utreda vad som faktiskt hänt på platsen och hur branden uppstått. Jag vill ännu inte ge ett utlåtande om vad vi kommit fram till, men vi har fått en lite klarare bild av vad som hände, säger Mats Rilemark, förundersökningsledare.

Förutom att noggrant se över vad den tekniska bevisningen kan leda fram till för svar angående vad som orsakat branden hålls också omfattande förhör med de inblandade.

ANNONS

– Nu arbetar vi för fullt med att hålla förhör, framförallt med de i den trappuppgång där branden startade, men alla kommer att höras, säger Mats Rilemark.

LÄS MER:Nu börjar jakten på vad som orsakat branden i Lindome

LÄS MER:Två personer vårdas fortsatt på sjukhus efter Lindomebranden

Stor mängd förhör ska hållas

Han menar att det är en oerhört viktig del av det polisiära arbetet att samla in information från de som varit på plats. I det här fallet rör det sig också om ett stort antal personer då branden varit så omfattande.

Under brandnatten evakuerades upp till 40 personer från sina bostäder, sedan är det många som har blivit vittnen till händelsen på andra sätt.

– Det är många som har lidit en skada av det här, de är därför också att betrakta som målsäganden. Vi har många kvar på listan som vi kommer att ta kontakt med, dels för förhör men också för att ta upp eventuella ersättningsanspråk om det visar sig att det ligger ett brott bakom det här, säger Mats Rilemark.

Inledningsvis har händelsen rubricerats som grov mordbrand, något som alltid är polisens utgångsläge i liknande situationer.

– I grunden finns det alltid misstanke om brott, speciellt så fort eld uppstår i en sån här fastighet eftersom det är så många som blir drabbade. Sen under utredningens gång kan det såklart ändras, det är viktigt att ha med sig så folk inte tror att det går en mordbrännare lös, säger Mats Rilemark.

LÄS MER:Eva väckte grannarna – i chock efter nattens storbrand

Arbetar med flera infallsvinklar

Han menar att polisen har en hel del arbete kvar framför sig men att de redan har kommit en bra bit på vägen. Förutom att använda sig av sitt eget material tar de också del av räddningstjänsten rapporter för att få en klarare bild av själva brandförloppet.

– Vi jobbar just nu ganska brett i ärendet och har olika infallsvinklar utifrån vad som kan ha hänt. Jag kan inte ge några detaljer utan det får bli när vi har en mer stabil bild av händelsen, säger Mats Rilemark.

Efter att han valt att häva avspärrningarna på brandplatsen under tisdagen kunde även några boende återvända till sina lägenheter. I samarbete med bostadsbolaget Förbo kunde lägenhetsinnehavarna få besked om att just deras trappuppgång var säker att flytta tillbaka till, medan för andra kommer det dröja längre tid.

– Alla kan inte återgå direkt. En del av brandplatsen är också fortfarande avspärrad med staket av säkerhetsskäl, det finns rasrisk och en del lägenheter behöver saneras, säger Mats Rilemark.

LÄS MER:Lång tid innan återflytt blir aktuell till lägenheterna på Tåbrovägen efter storbranden

Sammanställer informationen

Nu återstår arbetet med att sammanställa alla förhör kring vad vittnen sett och upplevt på platsen och komplettera det med övrig data från kriminalteknikernas undersökningar och räddningstjänsten.

När polisen kan ha en mer stabil bild av händelseförloppet är ännu oklart, men de har goda förhoppningar.

– Det är inte mycket mer vi kan gå ut med i dagsläget men som sagt har vi fått en lite klarare bild.

ANNONS