Mölndals stad kan koras till årets superkommun.
Mölndals stad kan koras till årets superkommun. Bild: Elvira Linderot

Mölndal kan bli årets superkommun – nominerad för tredje gången

Mölndal har för tredje gången chansen att bli Årets superkommun. Det är tidningen Dagens samhälle som årligen korar Sveriges mest framgångsrika kommuner.

ANNONS
|

Både 2018 och 2019 kom Mölndal tvåa i utnämningen som arrangeras av Dagens samhälle. Förra året nominerades inga kommuner på grund av pandemin. Men i år har Mölndal återigen chansen att ta hem titeln. Så här lyder en del av nomineringen:

”En växande kommun i Göteborgs omedelbara närhet, där arbetsmarknaden är stark, liksom den kommunala ekonomin. Befolkningen är högutbildad och kultur- och fritidsverksamheten rankas högt. Just nu byggs ett nytt badhus i Åby arenastad, ett område för idrott och friluftsliv. Där kan det även bli en ny isstadion.”

LÄS MER:Kommunens rabatter länsas av blomtjuvar

En framgångsrik kommun

Vad som gör en kommun framgångsrik mäts med hjälp av 40 000 mätpunkter som i sin tur är fördelade över 144 olika variabler. Kommunen ska bland annat attrahera nya invånare, skolelever ska leverera fina resultat och det ska etableras nya företag.

ANNONS

Det finns även tre olika kategorier för att göra bedömningen så rättvis som möjligt. Utnämningen avgörs i kategorierna: storstadskommuner, städer och stadsnära kommuner samt småstads- och landsbygdskommuner.

– Annars blir det en väldigt ojämn kamp. Kommuner nära storstäder har det betydligt lättare på grund av arbetsmarknaden, berättar Gustav Halth, researcher på Dagens samhälle.

Mölndals stad tävlar i kategorin storstadskommuner.

LÄS MER:Hon hoppas på en konsthall i Mölndal: ”Det är något som saknas”

Föll på målsnöret

Enligt Gustav Halth kan anledningen till att Mölndal inte kammat hem vinsten tidigare varit att Mölndal placerat sig lite lägre i frågor som rör bland annat hållbar konsumtion och näringsliv (registrerade bolag per invånare). Däremot har Mölndal placerat sig högt när det kommer till arbetsmarknad, demografi och utbildningsnivå.

– En framgångsrik kommun fortsätter ofta vara just framgångsrik, säger Gustav Halth.

Vinnaren kommer att avslöjas på Stora Samhällsgalan den 18 maj. Galan kommer i år vara helt digital.

Finns det något pris?

– Ära, berömmelse och ett diplom, svarar Gustav Halth.

LÄS MER:Så mycket får idrottslivet i Mölndal

Nominerade kommuner

Storstadskommuner: Mölndal, Härryda och Nacka.

Städer och stadsnära kommuner: Uppsala, Jönköping och Halmstad.

Småstads- och landsbygdskommuner: Skövde, Kalmar och Varberg.

ANNONS