Polisen i Storgöteborg släpper nya passtider hela tiden.
Polisen i Storgöteborg släpper nya passtider hela tiden. Bild: M Langhjelm

Nu finns det gott om passtider i Göteborg

Att få en rimlig tid för att förnya sitt pass har varit nästintill omöjligt sedan restriktionerna släpptes. Väntetiderna har ofta varit flera månader och folk har fått åka långt bort för en ledig tid. Men i Storgöteborg ligger just nu tusentals lediga tider på sajten.

ANNONS
|

Efter att restriktionerna släpptes i vintras stack svenskarna resesug i höjden och resor bokades för fullt. Det var då många upptäckte att deras pass gått ut under pandemin.

När alla skulle boka passtider samtidigt blev det kaos och polisen kunde inte möta efterfrågan, vilket myndigheten har fått mycket kritik för. Och trycket har inte minskat.

På polisens hemsida kan man läsa att det just nu tar i genomsnitt 23,8 veckor för att få en passtid. Men det är en sanning med modifikation.

I Storgöteborg släpps det nya passtider så fort det finns kapacitet för det. Och på tisdagsmorgonen fanns en stor mängd lediga tider i Storgöteborg, till exempel under nästa vecka. Redan under måndagen fanns runt 4 000 lediga tider. Och det kommer fler framöver.

ANNONS
Johanna Mattsson, gruppchef på passcentralen i Storgöteborg.
Johanna Mattsson, gruppchef på passcentralen i Storgöteborg. Bild: Polisen

– Vi släpper tider regelbundet, och nu har vi utbildat personal så vi kör tvåskift i Göteborg och i Mölndal, säger Johanna Mattsson, gruppchef på passcentralen i Storgöteborg.

Nu kan man boka tider mellan klockan 07 och 22 på vardagar, och mellan 08 och 16 på helgerna. Enligt Johanna Mattsson finns det fler lediga tider nu än tidigare i vår. Och de gör allt de kan för att alla ska få sin resehandling menar hon.

– Vi har utökat kapaciteten med 100 procent.

Pass och nationellt id-kort

Normalt sett har passcentralen sin högsäsong på våren och försommaren men nu har de en ännu större högsäsong efter två år av pandemi och restriktioner.

– Det är den största högsäsongen någonsin, säger Johanna Mattsson.

För att tillmötesgå medborgarnas passbehov har de under våren utbildat ungefär ett 50-tal handläggare. De har varit både poliser, men också externa rekryteringar. Samtidigt pågår fler rekryteringar för att kunna erbjuda passtider även under sommaren.

För att resa inom EU-länderna och inom Schengen måste man inte ha ett pass, det fungerar även med ett nationellt id-kort utfärdat av polisen. För man måste kunna styrka sitt medborgarskap. Dock måste man boka en tid hos polisen för att få en resehandling oavsett. Skillnaden är att tiden för att få sitt nya pass just nu tar ungefär 20 dagar, det nationella id-kortet tar cirka fem dagar.

– Vi släpper tider så fort går, så mitt tips är att gå in dagligen på sajten, för vi släpper tider regelbundet, säger Johanna Mattsson.

LÄS MER:Nu öppnar samhället igen – Franklins studenter laddar för fest och resor

LÄS MER:Fler reser utomlands – en fördubbling: ”De flesta är vaccinerade”

ANNONS