Nu öppnar samhället igen – Franklins studenter laddar för fest och resor

Efter en gymnasietid till stor del präglad av coronapandemin kan treorna på Franklins gymnasium äntligen blicka fram mot studenten. En riktig student.
– Jätteskönt, säger Nora Axberg.

ANNONS

Natten till onsdagen släpptes de restriktioner som svenska folket, till stora delar, levt under i två års tid. Nora Axberg, Herman Sterner och Marcus Grahn läser naturprogrammet och började på Franklins gymnasium i centrala Mölndal hösten 2019, ungefär ett halvår innan corona och covid blev orden på allas läppar.

– Det har varit unika år, ingen situation som någon varit med om tidigare. Det har varit krävande att ha så mycket distansundervisning och vi har inte kunnat ha alla laborationer på skolan som vi skulle haft. Det samarbete vi har med Göteborgs universitet och Chalmers fick pausas när de hade all undervisning på distans, säger Nora Axberg.

LÄS MER:Rektorer slår larm – eleverna tappar motivationen allt mer

Återgår till det normala

Trion delar in sina gymnasieår med att hemundervisning var det som gällde på våren i ettan och hela tvåan medan det tredje året så här långt handlat om studier på halvdistans. De har trivts väl på skolan, trots att de egentligen bara gick där en termin innan restriktionerna och hemundervisning blev vardag.

– Det ska bli skönt att återgå till det mer normala. Och förhoppningsvis kan vi åka på vår planerade resa till England senare i vår, säger Marcus Grahn.

LÄS MER:Efter succén med Franklins: Mölndals stad planerar för nytt gymnasium 2023

LÄS MER:Franklins gymnasium växer ur lokalerna – oklart hur skolan ska rymmas

Osäkert resmål

Efter två pandemi-inställda resor inom Sverige finns nu ändå vissa möjligheter att kunna genomföra studieresan till London – födelsestaden för skolans namngivare, tillika nobelpristagaren, Rosalind Franklin.

– Men vi vet inte hur det blir än. Det har varit lite svårt att veta om resan går att genomföra i och med att vi inte vet vilka regler som kommer gälla i England, säger Herman Sterner.

Säkra fester

Vad som ska bli av är däremot hundradagarsfesten – hundra dagar innan studenten. Den är bara någon månad bort.

– Vi har inte planerat så mycket än eftersom det länge kändes oklart om det skulle kunna bli någon fest. Vi får se om vi ska ha den själva eller tillsammans med några andra skolor, säger Nora Axberg.

LÄS MER:Mystiskt inbrott på Möllan – tjuv sågs hoppa från fönster

– Vi hade tvåhundradagars i november, när restriktionerna inte var så hårda, och den var gemensam med flera andra skolor, säger Herman Sterner.

Hur tänker ni kring att kunna planera en riktig student i juni då?

– Där har vi planerat mer. Redan i december bokade vi lastbilsflak och testade studentmössor. Det var innan omikron kom men då hade jag ändå känslan att det planar nog ut, så jag har inte varit orolig för studenten, säger Marcus Grahn.

Rekommendationer som kvarstår

Även om restriktionerna har släppts så återstår alltjämt rekommendationer från regeringen. De är bland annat:

• Fortsatt vaccination för alla över tolv år

• Stanna hemma vid sjukdom eller misstänkt covid-19

• Ovaccinerade rekommenderas undvika trängsel och folksamlingar.

Källa: Socialdepartementet

– Det ska bli jättekul, superroligt. Vi har planerat att vi ska kunna ha en riktig student med klassen och att kunna ta emot släkt och vänner utan att tänka på hur många som kommer, var de sitter och att man måste vara utomhus. Det är skönt om vi kan ha det som vanligt nu, säger Nora Axberg.

Sabbatsår väntar

Alla tre tänker läsa vidare. Men inte direkt.

– Jag vill bara bryta av skolan och skaffa ett jobb innan studentlivet, men om ett år vill jag läsa maskinteknik på Chalmers, säger Marcus Grahn.

LÄS MER:När coronan kom till Mölndal – så skrev vi

– Jobb känns rimligt, sen blir det väl Chalmers efter det. Jag tror jag vill läsa teknisk matematik men jag är inte helt säker än, säger Herman Sterner.

– Jag ska ta ett sabbatsår för att få tillbaka motivationen. Jag har redan jobb som kafébiträde och kyrkovaktmästare så jag fortsätter där. Nästa vår vill jag läsa en fristående kurs i utlandet och sen tänker jag läsa något inom kriminalteknik på Lunds universitet, säger Nora Axberg.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS