Nu försvinner gruset – då ska ditt område sopas

Det är inte bara fler soltimmar, uteserveringar och blommor som vittnar om att det blir vår. Fram till och med maj ska gruset sopas bort från kommunens gator – om vädret tillåter.

ANNONS
|

Plötsligt hugger det till under foten och irritationen är ett faktum. Att behöva snöra av sig vinterskorna på grund av en liten sten gör verkligen historien om David och Goliat mer trovärdig. Men snart är den händelsen ett minne blott, i alla fall till nästa vinter för nu ska gruset sopas bort.

Tjuvstartar

Det är ett klassiskt vårtecken när gruset försvinner. Gatorna blir mer tillgängliga för de som färdas på hjul och uteserveringar dras ut. Under veckan tjuvstartar Mölndals stad men det är främst under april som det sopas på ordentligt – om förutsättningarna är på plats.

– Vi är klara till 1 maj om vädret tillåter för vårsopning. Är det kallt som det är nu så tjuvstartar vi på dagarna när det är plusgrader, säger Niklas Alfredsson, enhetschef för gatuunderhåll på Mölndals stad.

ANNONS

Kommunen har tagit fram en prioriteringslista över vilka gator som ska sopas rent först. Det är cykelbanor och vägar där kollektivtrafik tar sig fram som är först ut i de olika områdena. Allra först är bland annat Kållered och Lindome. Sist ut är Östra Mölndal.

Då sopas ditt område

Vecka 13-14: Kållered, Lindome, Eklanda, Bifrost, Toltorp, Åby

Vecka 14-16: Krokslätt, Åby och Balltorp.

Vecka 15-17: Östra Mölndal.

Källa: Mölndals stad

Niklas Alfredsson understryker vid flera tillfällen att tiderna för sopningen är preliminära och kan komma att ändras på grund av väderförhållanden. Skulle det börja snöa mitt i april så förskjuts arbetet.

Eget ansvar

De som äger en fastighet har ett visst ansvar för trottoaren och ibland gångvägar och trappor i närheten av tomten. På de ytorna ska gruset bort.

– Då har man rätt att sopa ut det på gatan och så kommer vi eller entreprenörerna och tar upp det, säger Niklas Alfredsson.

Om sopningen är ett vårtecken, hur tänker ni fira in våren när ni är klara med det hela?

– Den var rolig, den firar vi inte in tyvärr. Det vi gör är att vi ställer undan alla vintermaskiner.

LÄS MER:Kommunen om snökaoset: ”Vi gör vad vi kan”

LÄS MER:Glädjebeskedet: Nu får de tillbaka bussturer på helgerna

LÄS MER:Efter it-attacken: Färdtjänsten går att boka igen

ANNONS