Nu stängs Forsebron av i ett år – tvingas lägga om trafiken

Från och med måndag 15 augusti kommer det inte att vara möjligt att ta sig över Forsebron i Kvarnbyn. Passagen ska rivas och byggas på nytt och arbetet väntas ta ett år.

ANNONS

Brorivningen har varit planerad under lång tid. Från och med måndagen 15 augusti så kommer det inte längre att vara möjligt att köra bil över Forsebron i Kvarnbyn.

Arbetet i forsen och Mölndalsån kring Gamla torget har nog inte gått många obemärkt förbi. I över ett år har insatser gjorts för att bland annat få till ett vatten som strömmar mindre än vad det gör och nu väntar ett nytt årsarbete ta vid då Forsebron försvinner.

– Det innebär att en viktig broförbindelse försvinner under ett år. Gång och cykeltrafiken får en ny bro så den påverkas inte, säger Mattias Andersson, projektledare på kommunens tekniska förvaltning.

Flyttar trafiken

Som Mölndals-Posten tidigare rapporterat kommer ombyggnationen få stora konsekvenser för boende i Kvarnbyn, Kikås och Ryet. Busslinje 751 som vanligen trafikerar området kommer få en ändrad rutt och köra Pixbovägen via Kyrkogårdsgatan och Lejonslättsgatan för vidare färd mot Mölnlycke.

– Omläggningen startar vi med på måndag morgon klockan nio och sen så jobbar man sig igenom alla de korsningar som påverkas. Klockan tre ska allt vara helt genomfört med alla avstängningar som ska göras, säger Mattias Andersson.

Mopeder, bilar, och motorcyklar hänvisas till Pixbovägen som redan är hårt trafikerad och några alternativa vägar till Mölndals bro och E6 finns inte. Men Mattias Andersson är inte orolig inför de närmaste tolv månaderna.

– Vi är förberedda redan på måndag om folk kör fel men sen ska skyltningen vara hundraprocentig.

Så här påverkas trafiken när Forsebron stängs.
Så här påverkas trafiken när Forsebron stängs. Bild: Mölndals stad

Bygger i samma stil

En annan konsekvens av brobygget är att trafikljusen vid Gamla torget kommer att tas bort. Förhoppningen är då att trafiken kommer att flyta på bättre. En tillfällig busslinje ska också införas. Från Mölndals bro åker den via Mölndals kråka, därefter svänger den in genom Kvarnbyn, vidare till Svanegatan och Fjällgatan för att slutligen via Pixbovägen återvända till Mölndals bro.

I mitten av augusti 2023 ska den nya bron vara klar.

– När vi är klara har vi en och bredare bro med bättre passage. Det är en helt ny bro men den kommer vara i samma stil som den gamla och ska anknyta till det här industriella landskapet i Kvarnbyn, säger Mattias Andersson.

LÄS MER:Trafikchefen om bilköerna i östra Mölndal: ”Tufft de närmaste åren”

LÄS MER:Se bilderna från ett dyngblött Mölndal

LÄS MER:Trafikkaoset i östra Mölndal fortsätter – Forsebron stängs av i ett år

ANNONS