Trafikkaoset i östra Mölndal fortsätter – Forsebron stängs av i ett år

När semesterperioden är över och många ska tillbaka till arbete eller studier inleds nästa steg i arbetet med Forsåkersområdet. Då ska nämligen Forsebron rivas – vilket kommer påverka trafiken i östra Mölndal under ett helt år.

ANNONS
|

Arbetet i forsen och Mölndalsån kring Gamla torget har redan pågått i över ett år. Som Mölndals-Posten tidigare har berättat handlar förändringarna bland annat om att få till ett vatten som strömmar mindre än i dag genom den planerade bebyggelsen i Forsåker och förbereda för att kunna producera el av den vattenkraft som forsen skapar.

Just nu pågår arbetet med ny vattenintagskonstruktioner i höjd med Kråkans krog och till hösten ska nya bypassrör grävas ner. Därutöver ska en damm nedströms Forsebron renoveras.

– För att göra det behöver Forsebron rivas och sedan byggas om, säger Sofia Söderlund, projektledare på tekniska förvaltningen.

ANNONS

Mer trafik på Pixbovägen

Det betyder att trafiken över bron helt stängs av den 15 augusti. Något som i sin tur får påverkan för boende i Kvarnbyn, Kikås och Ryet.

– Vi kommer bygga en tillfällig gång- och cykel-bro ovan Kråkans krog. Den blir bredare än dagens så att man kan cykla över, säger Sofia Söderlund.

Bilar, motorcyklar och mopeder hänvisas däremot till Pixbovägen som redan i dag är hårt trafikerad – särskilt under högtrafik. Och några alternativa vägar finns egentligen inte från den delen av staden mot Mölndals bro och E6.

Planeras det några åtgärder vid Kyrkogårdsgatan och Royens gata där bilister redan i dag kan bli stående länge innan de kommer ut på Pixbovägen?

– Trafiken kommer att få flytta på sig. Vi har en plan på hur den ska ledas om och håller på att titta på eventuella åtgärder. Samtidigt vill vi uppmana trafikanter att ta andra vägar och åka på andra tider, säger Sofia Söderlund.

Det låter som att ännu längre bilköer och ännu långsammare trafik väntar?

– Det vill jag inte säga säkert för trafikljusen vid Gamla torget kommer inte att användas. Men totalt sett kommer det bli mer trafik på Pixbovägen och de gator dit trafiken leds om.

Förändrad sträckning för 751

Även busslinje 751 som trafikerar i området får ändrad sträckning under arbetstiden. Från Gamla torget kör den på Pixbovägen via Kyrkogårdsgatan och Lejonslättsgatan för vidare färd mot Mölnlycke.

– Därför kommer vi sätta in en mindre buss till de två hållplatser (Svanegatan och Fjällgatan) som 751 inte kan trafikera.

Tillfällig busslinje

Den tillfälliga busslinjen ska fungera som en rundslinga från Mölndals bro via Mölndals kråka. Därefter svänger den in genom Kvarnbyn och vidare till Svanegatan och Fjällgatan för att via Pixbovägen återvända till Mölndals bro.

– Den bussen kommer gå på vardagar och ska tajma med 751 och pendeltågen, säger Sofia Söderlund.

Avstängningen av Forsebron ska pågå i precis ett år. Till mitten av augusti 2023 ska en ny och bredare bro kunna öppnas. Arbetet för hela projektet kring Mölndalsån fortsätter därefter i ytterligare ett år.

LÄS MER:Budgeten skenar för nya ån i Forsåker – 100 miljoner saknas

LÄS MER:Miljödomstolen säger nej till vattenkraftverket i Forsåker

LÄS MER:Därför fälldes de stora träden vid forsen

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS