Ny utställning på Mölndals stadsmuseum: ”Berör den nutida situationen för tatuerare”

Under lördagen var det premiär för utställningen Tatuera mera på Mölndals stadsmuseum. Tatueraren Hasse Kosonen Vornanen vill sprida information om en bransch som länge fått kriga mot fördomar.
– Tidigare har det aldrig riktigt setts som ett seriöst yrke, säger Hasse Kosonen Vornanen.

ANNONS
|

Under lördagsförmiddagen är det svalt inne på Mölndals stadsmuseum. Hasse Kosonen Vornanen väntar på att besökare och vänner ska få ta del av utställningen han arbetat intensivt med de senaste tre månaderna. Väggarna pryds av bilder på tatueringar och berättelser från personer som länge arbetat i tatueringsbranschen.

– Utställningen berör den nutida situationen för tatuerare och även spekulationer om framtiden. Jag vill dra mitt strå till stacken och sprida information, berättar Hasse Kosonen Vornanen.

I fjol tilldelades Hasse Kosonen Vornanen, som driver tatueringsstudion No Fear Tattoo på Hisingen, kommunens arbetsstipendium inom konst och kultur på 50 000 kronor. Då han själv tatuerat i 26 år ville han lyfta de utmaningar som branschen ställts inför.

ANNONS

– Vi har kommit långt. Tidigare har det aldrig riktigt setts som ett seriöst yrke. Men sedan 2018 kan yrkesverksamma tatuerare få gesällbrev och det känns som att vi är erkända som en riktig yrkeskategori nu.

LÄS MER:Museichefen Karl Arvidsson utmanar rädslorna på jobbet

Fördomar om yrket

Han förklarar att fördomarna om yrket har påverkat i mångt och mycket. Att det bara skulle vara sjömän och luffare som har tatueringar stämmer inte. Och det går att livnära sig på yrket.

– Jag vill att folk ska få en bättre inblick i vad vi har för förutsättningar och villkor. Tatuerare är konstnärer och det är viktigt att förstå det.

Matilda Becerra, museivärd på Mölndals stadsmuseum, berättar att hon tror att utställningen kommer kunna locka till sig en annan publik.

– Det är ett spännande tema som jag tror kan locka hit en lite annan målgrupp.

Kollegan Torun Odlöw fyller i:

– Det är en konst som är värd att lyfta. Jag har inte sett någon utställning om tatueringar tidigare.

LÄS MER:Från strumpor till museum vid Kvarnbyfallet

Tillgänglig hela sommaren

Strax efter tolv kommer de första besökarna för att kika på utställningen. David Ottosson stannar till vid en bild på en helkroppstatuering.

– Den här har jag gjort, säger han till sin dotter Betty Ottosson som står bredvid.

Att yrket får uppmärksamhet tycker han är både coolt och kul. Och det verkar det vara fler som tycker för en efter en droppar nyfikna besökare in.

– Det kommer gå att kolla på utställningen hela sommaren. Jag hoppas verkligen att folk ska tycka om den, säger Hasse Kosonen Vornanen.

LÄS MER:Nya planen – det händer med husen i Forsåker

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS