Bengt Odlöw och Cecilia Vennersten är två namn som cirkulerat i diskussionerna om Århundradets Mölndalsbo, skriver chefredaktör Fredrik Hofflander.
Bengt Odlöw och Cecilia Vennersten är två namn som cirkulerat i diskussionerna om Århundradets Mölndalsbo, skriver chefredaktör Fredrik Hofflander. Bild: Annika Karlbom

Äntligen dags för Århundradets Mölndalsbo – men det är en omöjlig uppgift

Vilka har satt störst prägel på Mölndals första 100 år? I dag sjösätter vi första delen av vårt försök till svar på den hopplöst svåra frågan.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Att lista århundradets viktigaste Mölndalsbor kan vara omöjligt, larvigt, dumt och alldeles ... alldeles underbart. I veckor har Mölndals-Postens reportrar Elvira Linderot och Tobias Holmgren funderat över vilka 100 som satt störst avtryck i Mölndal under seklet som gått.

Nu är det digra jobbet äntligen färdigt. Jag är själv extremt förtjust i resultatet – en odyssé genom tid, rum och ett oerhört mölndälskt persongalleri. Jag tycker att jag under mina år på Mölndals-Posten har tillskansat mig rätt hyfsad koll på de mest centrala gestalterna i stans historia. Men på Tobias och Elviras lista hittar jag mycket nytt att lära mig.

ANNONS

Det kommer du också att göra, var så säker.

Och inte nog med det. Du kommer säkerligen också ha en del synpunkter på hur vår rankning (som är gjord med en stor dos glimt i ögat ska sägas) ser ut.

Anders Frisk eller Mare Kandre?

För hur bestämmer man egentligen vem som är det tyngsta namnet av fotbollsdomaren Anders Frisk och författaren Mare Kandre? Av politikern Bengt Odlöw och musikern Cecilia Vennersten? Av längdhopparen Erica Johansson och Mölndals-Posten-grundaren Peter Jansson?

Ni hör själva. Det går inte.

Men nu har vi gjort listan i alla fall och i dag publicerar vi den första delen. I den finns de som tar platserna 65 till 100 – och även om själva placeringarna kan tyckas blygsamma är det personer som på olika vis gjort enorma insatser i och för Mölndal.

Men det är förstås bara en enda person som får titeln Århundradets Mölndalsbo. Vem det blir, det avgör du och alla andra läsare från och med måndag. Då presenterar vi listans topp-fem, utan inbördes ordning, och det är just de fem personerna som striden står mellan.

Både levande och döda

Jag kan avslöja redan nu att kvintetten består av både levande och döda Mölndalshjältar – och att alla ni som röstar lär få tänka länge.

Fram till dess: Följ när vi räknar ner på topplistan och läs gärna porträtten av ett par av dem som finns med. I dag börjar vi med att berätta om Karin Berglund, författare, journalist, Kvarnbybo och trädgårdsprofil. Hon skrattade hjärtligt och länge när Tobias Holmgren ringde upp henne och berättade att hon finns med på Århundradets Mölndalsbo-listan.

– Vad ska jag göra åt det? frågade hon både ödmjukt och roat.

Mitt förslag: Var stolt! Att vara med på den här listan är faktiskt en bedrift i den högre skolan.

LÄS MER:Att älska spårvagnar är inte bara fånig nostalgi

LÄS MER:Kungen av Åby lärde mig att älska trav – tack för allt, Olle Goop

LÄS MER:Trädgårdsskildraren Karin Berglund är en av århundradets Mölndalsbor

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS