Erika Arnadottir, chefredaktör på Mölndals-Posten.
Erika Arnadottir, chefredaktör på Mölndals-Posten. Bild: Anders Ylander

Erika Arnadottir: Ärligt talat, jag känner mig snuvad på våren

Nu kommer jag uttrycka några rader som är högst o-unika. Vad hände egentligen med våren 2024?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Vad är det här för väder?

Jag ser de vackra körsbärsträden. Jag känner de ljuva dofterna av våren. Jag noterar hur gräset växer sig grönare och grönare. Nu blommar magnolian på gården utanför Mölndals-Postens redaktion. Men det är fullkomligt iskallt.

Det må vara klassiskt aprilväder vi har att göra med här, men det är svårt att inte reagera när ena dagen går upp till 15 grader för att nästa dag bli snö och hagel. Fast de där varma dagarna kan jag räkna på en hand vad gäller april 2024, eller en halv hand...

Och det var inte för inte som det gjordes cirka sjuttioelva klipp på Tiktok i början av månaden. Ni kanske såg dem? Filmer på folk som njöt och picknickade i värmen ena dagen, klipp till hur man tvingas skotta fram bilen i snön. April, april!

ANNONS

(Jag kanske överdrev något där, men det gjorde man också i filmerna.)

Meteorologiskt sett har vi i alla fall haft vår i Mölndal sedan kvällen 21 februari, enligt SMHI. För den som inte har stenkoll på vad som gäller, så inträffar det när det varit över nollan sju dygn i rad. Det innebär alltså två månader av vår – i väntan på vår.

Mitt hopp det lever i alla fall. Vår reporter ringde upp SMHI i veckan för att kolla om det stämde: Skulle vi få lite värme nu? Ja men visst, sa meteorologen. Och till helgen väntar faktiskt över tio grader.

Det kommer dessutom lagom till stadens trädgårdsdag på torget – en av flera satsningar som görs för att locka folk till torget. Apropå det måste jag säga att det låter himla trevligt med ett Mölndalskalas med en uteservering med plats för 600 personer i juni.

Så tills dess bör vädret ha vänt. Jag måste konstatera att jag ärligt talat känner mig snuvad på den här våren. De synliga tecknen finns, men den uteblivna värmen är påtaglig.

Men nu närmar vi ju oss maj med stormsteg. Bara en sådan sak.

LÄS MER:Meteorologen: Då kommer värmen

LÄS MER:Fler tar del av Mölndals-Posten digitalt

LÄS MER:Våren har kommit till Mölndal

LÄS MER:Fler arrangemang på torget ska locka besökarna till Innerstaden

ANNONS