Tobias Holmgren efterlyser fler sånger om Mölndal, Kållered, Lindome och Hällesåker.
Tobias Holmgren efterlyser fler sånger om Mölndal, Kållered, Lindome och Hällesåker. Bild: Olof Ohlsson

Tobias Holmgren: Det måste finnas låtar om Kållered

När Mölndals-Posten kartlade låtarna som besjunger Mölndal blev listan nedslående kort. Knappt tio bitar! Tobias Holmgren vill tro att det finns betydligt fler där ute.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
LocationMölndal|
|

Den svenska upplagan av Melodifestivalen är över för nu. Epadunken och Gunilla-lallandet har sållats bort och det stora Eurovisionäventyret väntar, med sina majestätiska ballader, magnifika klänningar och mäktiga känslor.

En del tycker att det är nu som tävlingen blir spännande på riktigt. Själv kan jag dock inte undvika att längta till det mer småskaliga, det som är nära. Sånger som kan uttrycka minst lika stora känslor, men där handlingen utspelar sig på platser jag känner igen: Brogatan, Lindevi IP, Elementvägen.

Förra året gjorde upphovsrättsorganisationen Stim en kartläggning av Sveriges mest besjungna städer mellan 2013 och 2022. Det visade sig att flest låtar föga förvånande handlade om Stockholm – 858 stycken. Tvåa kom Göteborg med sina 175 sånger.

ANNONS

Mölndal ... nämndes inte.

Ingen vidare reklam för orten med andra ord. Men i alla fall något.

Men visst sjungs det om Mölndal. 2018 publicerade Mölndals-Posten en artikel där vi listade ett antal låtar som berör staden. De flesta var, tyvärr, ganska dystra historier.

Det lokala punkbandet Sötlimpa minns jag särskilt. De spelade på 1980-talet in låtarna Mölndal-81 och Mölndal-84, varav den förstnämnda har den något negativt klingande refrängen "Mölndal, Mölndal, Mölndal – vilken jävla skit". Legendariska Göteborgsproggarna Jävlaranamma konstaterar å sin sida i låten Dom är ledsna att Mölndalsbor gråter floder för att de inte får vara göteborgare.

Ingen vidare reklam för orten med andra ord. Men i alla fall något.

Värre var det för enskilda kommundelar. Våra efterforskningar visade att det 2018 inte fanns enda visa om Kållered på Spotify.

– Kållered, var ligger det? (skratt). Jag vet faktiskt inte. Vad finns det att säga om Kållered? Om Lindome finns kanske ett par saker att säga. Men inte om Kållered, sade artisten Staffan Ahlbom, som spelade in låten Downtown Mölndal på albumet Sancta Simplicitas (2012).

Jag vågar slå vad om att han har fel. Det finns låtar om Kållered. Det MÅSTE finnas låtar om Kållered! Och betydligt fler om både Mölndal och Lindome än de knappa tio som vi fann på strömningstjänsterna för sex år sedan.

Så, kära läsare: Hjälp oss att finna dessa dolda skatter! För vem vet? Kanske får vi så pass mycket material att vi kan komplettera kartläggningen i en framtida text.

Det vore allt en rolig dag på jobbet det.

LÄS MER:Fröken Snusk klar för musikfestivalen Raggarjävlar på Åbytravet

LÄS MER:Festivalsatsning i Mölndal: Här är artisterna

LÄS MER:Här är filmerna och tv-serierna som spelats in i Mölndals kommun

LÄS MER:Konsertarrangören ger Mölndal underkänt som kulturstad: ”Ett hån”

ANNONS